20.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Предупредиха за нова зараза – Марбургска болест

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) издадоха предупреждение към клиницистите и отделите по обществено здравеопазване в страната да бъдат нащрек за случаи на инфекция с рядкосрещания Марбургски вирус, подобен на вируса Ебола, пише порталът “Здраве.нет”.
Предупреждението идва в отговор на огнища на Марбургска вирусна болест, едното в Екваториална Гвинея, а другото в Танзания. Досега не са докладвани болни в САЩ, нито случаи на други огнища, но CDC подчертава, че предупреждението има за цел да повиши осведомеността за риска от внесени случаи в САЩ.

От CDC припомнят, че в края на март министърът на здравеопазването на Танзания обяви огнище на болестта на Марбург сред група рибари.
От 8 случая – 5 са били фатални. В Екваториална Гвинея е имало 14 потвърдени случая от началото на февруари, като 10 от пациентите са починали.

В момента няма доказателства, че огнищата в двете страни са свързани, и те изглеждат като независими групи, в които вирусът се е разпространил от животни към хора, обясниха от здравната агенция.

Марбургската вирусна болест е рядко заболяване, причинено от вируса Марбург, който специалистите наричат „братовчедът на вируса Ебола“.
Първите случаи са идентифицирани при европейски лабораторни работници, които са имали досег с африкански зелени маймуни, внесени от Уганда.

Проверка по рама

Вирусът може да се разпространи от животни на хора или чрез контакт от човек на човек чрез контакт със заразена кръв или други течности или предмети, замърсени с тези течности, припомнят експерти. Те уточняват, че инкубационният период може да продължи от 2 до 21 дни.
Човек не е заразен, докато не се появят симптоми, които могат да включват внезапна треска, главоболие, умора, болки в мускулите и ставите, загуба на апетит, стомашно-чревни симптоми или необяснимо кървене. Заболяването може да причини сериозни усложнения, включително вътрешни кръвоизливи и увреждане на органи.

CDC препоръчва повишено внимание, ако пациент има симптоми и може да е бил изложен на вируса, докато е бил в засегната област – като например, ако е присъствал на погребение или е посетил здравно заведение. От агенцията припомнят, че клиничната диагноза на Марбургската вирусна болест е трудна и много от симптомите й са сходни с тези при други инфекциозни заболявания, като малария, коремен тиф или вирусни хеморагични трески, които може да са ендемични в района (като треска Ласа или Ебола).

Според СЗО, при миналите епидемии смъртността от вирусна болест Марбург се е движила между 24% и 88%, или средно 50%.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ