17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Президентът призова партиите за зрялост и диалогичност

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Президентът Румен Радев не каза кога връчва мандата на първата политическа сила ГЕРБ-СДС. Той обаче намекна, че е съгласен с необходимостта от достатъчно време за преговори между партиите и вероятно ще им го отпусне. 
По думите му пред медиите, ако се следва пряко конституционната процедура със сроковете, партиите нямат време, а „за да можем да наваксаме и да приемем поне най-важните закони и решения, парламентът има нужда от време“. Той отново призова за диалогичност и зрялост от страна на политическите сили.

„Виждате, че политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква много внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори. Свиках консултациите веднага след конституирането на НС, за да стане ясно за тяхната отговорност за съставяне на правителство и приемане на бюджет, важните закони и необходимата времева рамка за тези процеси. Искам да благодаря на партиите за тяхната диалогичност и откровеност. Ако следваме конституционната процедура, те нямат време“, коментира Румен Радев.
„Ако следваме стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, депутатите няма да има време да приемат бюджета и важните закони, а и ще опропастим постигнатия дипломатически пробив последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година“, добави президентът.

„Силно се надявам, че този парламент ще постави на първо място интересите на българските граждани и европейската интеграция. Този въпрос за първия мандат е важен, но много по-важно е държавническото отношение на партиите. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни, това ще бъде индикатор, търсенето на общите пресечни точки. Всеки ден е ценен“, коментира Радев.
Той каза още, че внесеният бюджет от служебния кабинет е „тест за компетентността, държавническото отношение и политическата зрялост на всички партии с амбиции за власт“ за партиите.

Проверка по рама

„Много скоро ще проличи тяхната зрялост и политическа компетентност“, прогнозира държавният глава.
Президентът участва официалната церемония по подписването на декларация, с която България се присъединява към Европейския алианс за батерии, която се провежда в „София тех парк“.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ