26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Причини за възникване на артрит и неговите симптоми

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Болката при движение може да бъде причинена от много заболявания. Причината може да се крие в наранявания, нарушаване на нервната функция, тумори или вродени структурни особености на тялото.

Какво е артрит?

Това име включва много заболявания, които са свързани с възпалени стави. Болестта се проявява индивидуално: може да засегне една или няколко стави, да причини болка или да премине без следа, а също и да разруши тъканта.

Причини за артрит

Доста често болестта се причинява от неправилен начин на живот. Състоянието на ставите се влияе негативно от небалансирана диета, недостиг на витамини, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло и прекомерни физически натоварвания.

Но има и други, по-опасни причини, които водят до артрит. Те включват вирусни, бактериални и гъбични инфекции, наранявания на ставите, нарушения на нервната и имунната система, лош метаболизъм и проблеми с ендокринните жлези.

Проверка по рама

Жените боледуват от артрит много по-често от мъжете. Често първите признаци на артрит се появяват след заболяване, операция или поради често излагане на стрес. С напредване на възрастта рискът от развитие на ставни заболявания се увеличава.

Симптоми на артрит

Въпреки различните причини за артрит, симптомите при пациентите са еднакви. Страдащите от заболяването получават оток и подуване около засегнатата част на ставата, кожата им се зачервява и температурата им се повишава. Най-неприятна е невъзможността да се използва частта от тялото, където е засегната ставата – това място боли и всяко движение провокира хрускане.

Тези симптоми могат да бъдат придружени от разкъсване на мускули и сухожилия, както и чувство на изтръпване. В този случай трябва да внимавате: симптомите индикират, че сте пренебрегнали заболяването, което е довело до усложнения./Zdrave.to

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ