3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Грабеж в Новините Днес: МВР купи боклучава техника за паспортната система, министър и съветник ли напълниха чекмеджето с 5 млн.? (ВТОРА ЧАСТ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Организирана престъпна група (ОПГ) в Министерството на вътрешните работи спретна колосална далавера за 5 милиона лева с покупката на боклучава техника за паспортната система на България! Както писахме в първата част на разследването на Новините Днес става дума за два масива за съхранение на данни, които не са одобрени за въвеждане в ЕВН, но затова пък с охота са пробутани на шесторна цена на…МВР.
Документ в Новините Днес: Как се крадат 5 млн. лева от МВР? (ПЪРВА ЧАСТ)

Според нашите източници след като разбират, че не могат да реализират вече закупената и върната от ЕВН техника, представители на фирмата-доставчик „Контрон“ превръщат дефекта с супер доходоносен ефект. Тарикатите предлагат на тогавашния МВР съветник – червения Благовест Кирилов, новоназначен по онова време до министър Иван Демерджиев, да придвижи предложение за промяна на предложената техника за паспортния проект.

Видно от сайта на МВР е, че предложението за промяна под формата на Анекс е разписано буквално часове преди Демерджиев и Кирилов да напуснат МВР и повече на де не върнат.
Видно е също и цената, на която фирма „Контрон“ продава двата масива за съхранение на данни. Ако сметнем, че в крайната цена за ЕВН от 869 990 лв. „Контрон“ са калкулирали прилична печалба, каква ли е надценката, която фирмата залага за МВР, за да получи 5 319 750 лв.?

И до момента не е сигурно дали MBР заплаща достойно на служителите си, но доставчиците направо ги позлатява….
Целият корупционен скандал води до няколко важни въпроса, на които търсим отговори:

Проверка по рама

– Възможно ли е и колко точно от разликата от близо 4 500 000 лв. е отишла в нечий джоб?
– Ако да, каква е вероятността този джоб да е на някой министър или някой съветник?

– Ако приемем, че паспортната система е една от най-важните системи в държавата, свързана с националната сигурност, и за безпроблемната й работа се разчита на качествена и надеждна техника, какви ли изисквания имат в ЕВН, за да върнат масивите за съхранение на данни, които в последствие МВР с охота приема?

Сигнал до Новините Днес: МВР съветникът Благовест Кирилов подменя техниката за паспортната система с евтин боклук, спира ни за Шенген

– Как се заформи толкова нагла схема под носовете на Иван Демерджиев и Благовест Кирилов – техника, която ЕВН купува за 870 хил. лева, МВР получава за над 5 млн. лева?
– Как е възможно да се пробута техника, която не покрива изискванията за работа в системата за издаване на лични документи (тя е от по-нисък клас от досега работещите системи за съхранение на информация, б.ред.), но за сметка на това е по-скъпа от покриваща техническите изисквания?

Въпроси, на които отговор дължи МВР от времето на Иван Демерджиев, и които трябва да бъдат зададени от прокурори и следователи, преди да се е сринала паспортната система.

Магазин за Акумулатори

Материалът Грабеж в Новините Днес: МВР купи боклучава техника за паспортната система, министър и съветник ли напълниха чекмеджето с 5 млн.? (ВТОРА ЧАСТ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ