25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Проф. Сергей Бубновски: Здравето на гръбначния стълб зависи от мускулите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

При болки в гръбнака се откажете от компресите и се заемете с гимнастика! Това препоръчва популярният руски професор Сергей Бубновски, доктор на медицинските науки, кинезитерапевт.
Той има нестандартна позиция относно остеохондрозата и начините на нейното лечение. Но пък неговите методики са “вдигнали на крака” хиляди пациенти.  Самият той след катастрофа на 27-годишна възраст е ходил дълго време с патерици.

Но успял да се изправи на крака именно благодарение на разработената от самия него система за оздравяване. В днешния брой на в. “Доктор” ще ви предложим кратко интервю с популярния специалист, както и някои от упражненията, които той препоръчва.

– Проф. Бубновски, вашата гледна точка относно лечението на гръбначния стълб се различава от тази на официалната медицина…
– Просто трябва да се разбере една важна позиция: гръбнакът не е набор от кости и хрущяли, прешлени и дискове. Това е крепост, вътре в която е скрит гръбначният мозък на централната нервна система. И червеният костен мозък, който се изработва от еритроцитите, отговарящи за имунитета и за хемоглобина. Затова всяка травма на прешлените води към невъзпалително разрушаване на тази крепост. Аз съм противник на операцията на гръбначния стълб например при дискова херния на прешленните дискове. Въпреки че тези операции отдавна са се превърнали в стандарт в нашия медицински свят. А е доказано, че дисковата херния не защипва гръбначно-мозъчните нерви, защото самият междупрешленен диск се намира под изхода на коренчетата на гръбначния мозък. Това първо. 

И второ. Ставните хрущяли не болят. И нервите на гръбначния мозък също не болят, защото нямат болкови рецептори. Такива имат основно само мускулите, връзките, сухожилията… И какъв е изводът: диагнозата “хернията като причина за болка в гръбначния стълб” е несъстоятелна.  Ето затова лечението е неправилно от самото начало. Дълбоките мускули на средната повърхност на гръбначния стълб не могат да се изследват с никакви изследвания. А точно мускулите са лечебен фактор за гръбнака. 
– В какъв смисъл?

Проверка по рама

– Те доставят храна на дисковете и на органите. Защото вътре в мускулите преминават кръвоносни съдове. Но терапевтите често забравят за това обстоятелство. Боли ви? Хубаво, казват те, сега ние ще ви предпишем обезболяващи таблетки… А тези таблетки, между другото (също доказано) в 50% от случаите водят до инфаркти и инсулти. Не ви помагат таблетките? Ами нека преминем към блокада! А какво е блокада?! Тя заприщва, пречи на нервната проходимост, оставяйки човека беззащитен. И най-важното – не дава никакъв резултат, не възстановява работоспособността. Води до операции, които автоматично превръщат човека в инвалид. 
и във Фейсбук/media/source/201904/1555589576_06_prof_d_r_sergey_bubnovski.jpg“ title=“undefined“>

Професор Сергей Бубновски

Аз смятам, че основният фактор за здравето на гръбначния стълб са мускулите, през които преминават съдове и нерви. И ако се работи правилно с тези мускули, може да се постигнат прекрасни резултати. Много специалисти предлагат бягане, което не е лошо аеробно натоварване, но за здравите хора, тези със здрави стави. Твърди се, че с подходящи спортни обувки и умеещи да контролират пулса, хората могат да го практикуват. Но… после болят ставите, боли гръбнакът, появява се дискова херния… Но пък нали сърцето е здраво! Още нещо в това отношение: днес е много популярна йога. Твърди се, че се разтягат мускулите – много важен фактор за здравето. Но как да ги разтегнеш тези мускули, ако имаш артроза, ако имаш дискова херния и те болят коленете? Дори и да работите пряко сили, може да увредите мускулите си. За какво е тогава йога?  
– А вие какво можете да предложите?

– За да се избавите от болките в гръбнака и да възвърнете здравето си, за начало е нужно да се обърнете към център по кинезитерапия, за да проведете многофункционална мускулно-свръзкова диагностика. Нужно е да се разбере следното: можете ли да правите наклони или не? Можете ли да правите лицеви опори или не? Аз разделям гръбнака на три части. Също и цялото тяло.

Магазин за Акумулатори

► “Първи етаж” са краката. Те отговарят за поясния отдел на гръбнака. Това значи, че човек, ако е със здрави стави, може да прикляка за подобряване кръвоснабдяването на кръста и на тазовите органи.
“Вторият етаж” е горната част на тялото, мускулите на гърба и гърдите. Аз предлагам упражнения за преса: лягате по гръб и повдигате и отпускате краката. Задължително на издишване енергично произнасяйте “Ха!”. Защото така се понижава вътрекоремното, вътрегръдното и вътречерепното налягане. Знаете ли, че при мен идват хора с кръвно налягане 200/160 и си тръгват с кръвно 160/85, защото се учат правилно да дишат, а това е крайно важно. 

► “Третият етаж” – шийният отдел на гръбначния стълб. За подобряване кръвотока в проблемните зони станете от стола, опрете ръце до стената и направете нещо като лицевите опори, но не с ръце на пода, а на стената. А още по-добре е така: отначало направете 10 приклякания, като пак на издишване кръвта се разнася по целия организъм. След това легнете по гръб и повдигнете краката си също 10 пъти. Направете и 10 лицеви опори, ето как: повдигате се с ръце от земята и пийвате глътка вода, пак се повдигате – пак глътка вода… И така 10-15 минути всеки ден. Това не е труд, това е удоволствие. 

Нека хората прочетат моята книжка “Остеохондрозата не е присъда” за начинаещи. И да започнат бавничко да изпълняват упражненията, които препоръчвам там. Също така да се научат да дишат правилно. Вижте, можете да се обливате или обтривате със студена вода,  на кой както му харесва. Само не се нагрявайте, не си поставяйте всякакви там бабешки компреси, не обувайте корсети. И никакви топли шалове! Това е вредно – влошава хемоциркулацията.  
Няколко полезни упражнения при остеохондроза: 

и във Фейсбук/media/source/201904/1555589577_06_uprazhnenie_gsenitsa.jpg“ title=“undefined“>

Упражнение „Гъсеница”

Изходно положение: легнете по гръб близо до леглото с крака, сгънати в коленете, като опрете стъпалата си в края на леглото или на дивана. След това се оттласкайте от леглото, докато краката се изправят и изпънат напълно. Ако усещате болки в мускулите на краката, докато ги изпъвате, не се страхувайте. Това е само реакция от разтежението. При оттласкване на краката от края на леглото издишайте. След това, движейки лопатките и таза, без да ставате и да си помагате с ръце, отново се придвижете към леглото и пак се оттласкайте. Изпълнете тези движения 20 пъти за една серия. Ако усетите парене в бедрата и гърба, това е знак, че можете да приключите упражнението. Всеки път се старайте да увеличавате броя серии.        

и във Фейсбук/media/source/201904/1555589577_06_uprazhnenie_sgnat_nozh.jpg“ title=“undefined“>

Упражнение „Сгъваем нож”

Изходно положение: Застанете прав в пространството на отворената врата, под касата на вратата и се хванете с две ръце за нея. Краката са опрени в пода. След това бавно, на издишване изпъчете таза назад, като продължавате да държите ръцете на касата. Постойте 3 до 5 секунди в такова положение, докато усетите лека болка от разтежението в мускулите на задната част на краката и по целия гръб. След това пак така бавно, на издишване се върнете в изходно положение. Вдишванията се случват автоматично между издишванията. Когато се държите с ръце за касата на вратата, краката трябва да са изпънати, центърът на тежестта на тялото да пада на ръцете. След няколко такива повторения, например 5, преместете ръцете по-надолу и повторете упражнението с изпъване на таза назад. След това поставете ръцете по-ниско и пак повторете упражнението. След това още по-ниско и пак повторете упражнението. Сложността на упражнението се заключава в това, че с всяко повторение тялото се прегъва все по-силно. Важното е да не бързате да пускате ръцете си.   

и във Фейсбук/media/source/201904/1555589578_06_uprazhnenie_usukvane_na_taza.jpg“ title=“undefined“>

Упражнение „Усукване на таза”, 

полезно при артрит на колянната става, при хипертонична болест, при исхемична болест на сърцето, при остеохондроза:

Изходно положение: Легнете по гръб с ръце встрани и длани, опрени на пода. Завъртайте бавно краката напред и настрани,  прегъвайки ги в коленете, докато опрете пода. Първо на едната страна. След това на другата. Извършете по 10-20 повторения и на двете страни./ и във Фейсбук

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ