22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Прокуратурата срещу митниците: ще върнат ли германските власти частни автомобили, конфискувани от руснаци

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В писмото се съдържа само позоваване на заповедта на прокуратурата, „приета в резултат на производството“, както и искане да се свържете с митниците, за да обсъдите подробностите по получаването на автомобила. В текста няма мотиви за самото решение и оценки за действията на митницата, задържала колата. Следователно все още не е напълно ясно дали този, очевидно първият случай ще се превърне в прецедент и дали сега си струва да чакаме връщането на конфискувани автомобили на други руски граждани.
Германските митници започнаха да конфискуват автомобили с руски номера още през май, докато митничари заплашиха някои собственици с наказателно преследване. Не само туристите, дошли в страната на почивка, пострадаха от действията на германските власти. Например Иван Ковал, както Фонтанка съобщи по-рано, имаше разрешение за пребиваване в Хамбург и митничарите взеха колата му направо от дома.

В началото на юли руското външно министерство обърна внимание на проблема. Руското посолство в Германия и генералното консулство в Хамбург препоръчаха на руснаците временно да се въздържат от влизане в ЕС с автомобили с руски номера. Говорителят на външното министерство Мария Захарова нарече конфискациите „юридически произвол“, а руските дипломати поискаха от Берлин обяснение, премахване на принудителните мерки и незабавно връщане на конфискуваното имущество на собствениците.
Германските митничари обосноваха конфискацията на автомобили от руснаци с Резолюция 833/2014 на Съвета на ЕС „Относно ограничителните мерки във връзка с действията на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна“. Параграф 3i от този документ забранява закупуването, вноса или транспортирането на руски стоки през ЕС, „които носят на Русия значителни доходи“. През октомври миналата година в списъка с такива стоки бяха включени и леките автомобили. Доскоро обаче лични автомобили на руснаци не бяха отнемани от нито една страна от ЕС – Германия стана първата и засега остава единствената.

Според юристи германските митници твърде широко и погрешно тълкуват посочения параграф от резолюцията на Съвета на ЕС. Причината за това погрешно тълкуване може би е от езиково естество. В английската версия на наредбата се използва думата „внос“. Съществува и на немски, но в превода на документа е използвана по-широката дума „einführen“, което означава както внос на стоки с цел продажба, така и просто внос.
Германските власти обаче твърдят, че грешка няма. Преди седмица говорител на германското финансово министерство, което контролира митниците, каза, че конфискациите на автомобили представляват „изпълнение на решението на Съвета на ЕС, както е формулирано“. В същото време той използва същата многозначна дума „einführen“. А на въпрос защо това се случва само в Германия, представителят на Министерството на финансите отговори, че указът има еднаква сила на територията на целия Европейски съюз, но не може да коментира прилагането му от други страни.

Проверка по рама

Самата германска митница е на подобно мнение и твърди, че стоките в списъка със санкции на ЕС са „предмет на основна забрана“ и могат да бъдат конфискувани или конфискувани, ако се опитат да бъдат внесени. Засегнатите руснаци, ако смятат, че са загубили колите си незаконно, германските власти в същото време препоръчват да подадат жалба.
Възможно е обаче Министерството на финансите и митниците просто да не искат да признаят грешката си. Още повече, че цялата история вече удари германските медии, които също изразяват съмнения относно законността на конфискациите. Длъжностните лица в тази ситуация нямат друг избор, освен да твърдят до последно, че просто са действали „в съответствие с формулировката“.

Решението на хамбургската прокуратура обаче показва, че формулировката на решението все още не е толкова еднозначна и може да се тълкува в полза на собствениците на автомобили с руски номера. Остава само да изчакаме и да видим дали това първо решение ще бъде последвано от други от същия вид.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ