3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

ПРОВЕРКА: Магистрати на каишка в Софийския апелативен съд, където са бандитите с имунитет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Комисия от Върховния касационен съд (ВКС) проверява как се командироват съдии в ключовия Софийски апелативен съд (САС). Това става ясно от отговори до „Сега“ от ВКС.
Повод за проверката е писмо от съдии от Софийския градски съд (СГС) до председателката на ВКС Галина Захарова, с което магистратите настояват да бъде проверена шефката на апелативния съд Даниела Дончева.

Градският и апелативният съд в София са ключови звенa в системата, тъй като разглеждат почти всички дела от обществен интерес. След закриването на спецсъда процесите срещу хора с имунитет отново се върнаха в градския и апелативния съд в София. Затова и кадруването там не трябва да оставя никакво съмнение в компетентността и безпристрастността на съдиите.
Недоволството на градските съдии, сред които има наказателни, граждански и търговски, идва от начина, по който Дончева командирова съдии от градския съд.

По принцип чрез командироване от долната инстанция се запълват свободните места в даден съд, когато по някаква причина те останат свободни, а няма обявен или приключил конкурс. Командироването става по волята на административния ръководител, в случая – на Дончева, и за него в закона няма разписани правила.
Магистрати неведнъж са алармирали, че то е начин съдии и прокурори да бъдат държани на каишка и да изпълняват волята на шефовете си под страх да не бъдат „разжалвани“ обратно в по-ниското ниво и да загубят повишението си. А то, макар и временно, понякога продължава с години. Повече от 1/3 от съдиите в САС са командировани.

Проверка по рама

Има съдебни състави, в които мнозинството се формира точно от съдии, които са временно в САС по волята на председателя. В сигнала на градските съдии се споменават случаи на командироване, които надвишават 5 и достигат до над 10 години.
Писмото на градските съдии до Захарова е от 9 октомври. Проверката в апелативния съд е назначена на 18 октомври – ден, след като сигналът стана публично известен.

Сега тричленна комисия ще направи „пълна проверка на командироването на съдии в Софийския апелативен съд за периода от 2020 г. до настоящия момент“, се казва в отговора на ВКС и се обещава информация за констатациите на комисията, когато е готова с доклада си.

„Сега“ още в началото на седмицата изпрати въпроси и до Дончева, но до момента няма коментар от нея.
В публичния регистър на командированите съдии към 30 септември т. г. са вписани 191 магистрати. Сред тях има такива, които десетки месеци са повишени без конкурс. Рекордите са за САС, където има съдии, „качени“ от шефа преди 100-140 месеца.

Материалът ПРОВЕРКА: Магистрати на каишка в Софийския апелативен съд, където са бандитите с имунитет е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ