22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Психо: Мария Габриел раздава министерски постове в мъртвородения кабинет на ГЕРБ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

В момента ГЕРБ-СДС води разговори по разпределението на ресори в проектокабинета на Мария Габриел, а скоро ще започнат и разговорите за конкретни имена на кандидат-министри. Това съобщи депутатът и член на партийното ръководство на ГЕРБ Деница Сачева пред БНТ. Очевидно разговорите се водят при закрити врата, тъй като публични срещи не се провеждат.
„Разговорите се водят основно от Мария Габриел и се водят с всички политически партии, без БСП, които ясно заявиха, че няма да подкрепят политиката и приоритетите на това правителство“, посочи Сачева.

Тя потвърди, че герберите се опитват отново да преговарят с ПП-ДБ. От дясната коалиция обаче заявиха окончателната си позиция, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.
„Продължаваме да обсъждаме с тях това, че те трябва да дадат подкрепата си за първия мандат (…) Трябва да се уважи това, че има 650 000 души, които са поставили ГЕРБ-СДС на първо място, и няма нужда да се опитваме отново да заблуждаваме хората, като казваме, че вторият мандат е единствената възможност“, смята депутатът.

Сачева уверено заяви, че Габриел ще обяви успешното изпълнение на мандата пред президента Румен Радев следващия понеделник. Тогава изтича срокът, който й дава Конституцията, за да оформи проектокабинета си. Това ще бъде денят, в който ще бъдат обявени и претендентите за министерските кресла.
„Много разчитаме на гласовете на депутати, които поставят националните интереси над личните“, коментира по повод гласуването на кабинета шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от bTV. А БСП обяви, че дори са спрели командировките на своите депутати, за да не бъдат заподозрени, че играят с кворума, тъй като кабинетът може да бъде гласуван и с по-малко от 121 депутати при падащ кворум.

Проверка по рама

ЗАЩО ГЕШЕВ ГОВОРИ ЗА БОРИСОВ
По отношение на това защо единственото име на политик, което главният прокурор Иван Гешев спомена на пресконференцията си, беше това на Бойко Борисов, Сачева се измъкна с неясния отговор, че и в нейната политическа сила търсят отговора.

„Прави впечатление, че винаги когато страната има категорична възможност да тръгне по европейски път на развитие, винаги се случват различни процеси, които по един или друг начин обвързват съдебната и политическата система, и отклоняват страната от този път“, още по-неясно каза депутатът.

Тя посочи, че разговор по същество за правосъдната реформа не е воден, а в него трябва да се включат „професионалната гилдия, хората, които ще са изпълнители на тези политически решения и които трябва да гарантират независимостта на съдебната власт“. И допълни, че не само политиците не трябва да се месят в съдебната система, но и съдебната система не трябва да предопределя политическия и геополитическия път на България.
КАБИНЕТ С ПЪРВИЯ МАНДАТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ

„Очакваме да видим кабинет в първия мандат“, заяви в кулоарите на парламента Николай Денков от ПП-ДБ. По повод вчерашното изказване на десните, че вторият мандат ще бъде обвързан с конституционни промени, Денков заяви, че контекстът за тези разговори ще зависи от това как ще бъде съставен кабинетът. „Ако ще работим с втория мандат, това ще бъде част от целия  разговор – как ще бъде сформиран кабинетът, каква подкрепа ще има. Ако ще има кабинет с първия мандат, пак ще има такъв разговор за тези промени, но той ще бъде в друг контекст“, коментира Денков.

Магазин за Акумулатори

Тошко Йорданов от ИТН пък заяви, че не са водени повече разговори с кандидата на герберите за премиерския пост Мария Габриел. „Разговор в конкретика не сме водили, не сме предлагали конкретни експерти“, лаконично заяви Йорданов.
В кулоарите на парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви коренно различно мнение, а именно, че няма шанс за съставяне на правителство с първия мандат, както и че „интересите на България изискват нови избори“. „Сегашната конфигурация на Народното събрание е ялова“, каза Костадинов.

Материалът Психо: Мария Габриел раздава министерски постове в мъртвородения кабинет на ГЕРБ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ