33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Ръководителят на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията Виктор Бондарев за това защо Русия възнамерява да поддържа добросъседски отношения с Турция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Партията на справедливостта и развитието получи 268 места, Партията на националистическото движение – 50 места, новата Партия на благоденствието – 5 места (част от Народния алианс). Този избирателен съюз на Турция беше създаден през февруари 2018 г. от управляващата Партия на справедливостта и развитието и бившата опозиционна Партия на националистическото движение.

Реалната подкрепа на Ердоган в парламента е 323 депутати от 600 (според резултатите от парламентарните избори на 14 май 2023 г.). Националният алианс (две партии: републиканските кемалисти и т.нар. „Добра партия“) има само 212 места (те подкрепят опонента на Ердоган Кемал Къричдароглу).

А останалите депутати представляват Трудовия алианс (социалисти и „зелени“), който е в опозиция на всички кандидати за президент.

Ердоган получава 49,52 процента от гласовете на първия тур, основният му опонент – 44,88. В същото време безпартиен кандидат (но национално ориентиран и близък по идеология до Ердоган (макар и по-радикален във възгледите си) Синан Оханян получи 5,17 процента. Гласовете на неговите избиратели вероятно ще отидат за Ердоган.

Така на втория тур Ердоган ще получи поне около 55 процента от гласовете и ще остане президент, това се потвърждава и от подкрепата на народа на Турция за неговия политически блок „Народен алианс“.

Проверка по рама

Вторият тур на президентските избори е насрочен за 28 май 2023 г.: тъй като нито един от кандидатите за президент не събра 50 процента. Ердоган, като мъдър политик, се съгласи на втори тур, за да премахне политическото напрежение и да убеди световната общност, че изборите са честни. Той умишлено комбинира парламентарните и президентските избори, за да покаже, че хората подкрепят както неговия Алианс, така и себе си като президент въз основа на резултатите от тези парламентарни и 2 тура от президентските избори. Това е много умно, предвид възможността за „Майдан“ в Турция от страна на опозицията. И легитимира властта на Ердоган на законодателно и изпълнително ниво. Първоначално първият тур на президентските избори трябваше да се проведе на 18 юни, но Ердоган компетентно го комбинира с парламентарните избори.

Въз основа на междинните резултати от изборите (първи тур) и резултатите от парламентарните избори може да се прогнозира победата на Ердоган. Ако избирателната активност е същата като на първия тур.

В миналото Русия имаше противоречия с Ердоган, но той се фокусира върху сътрудничеството с нас. Той ни е по-изгоден от опозиционен прозападен кандидат. Ердоган всъщност е един от гарантите на регионалната сигурност. При Ердоган Турция действа като „мост“ и една от трибуните за разрешаване на украинския конфликт.

Русия възнамерява да продължи да поддържа добросъседски отношения с Турция, въпреки участието си в агресивния блок НАТО. Нека пожелаем на народа на Турция да направи правилния избор: да избере мъдър, балансиран и далновиден политик за президентския пост в полза на всички.

Подготви Юрий Гаврилов

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ