25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Разглеждането на иска на резервата Киево-Печерска лавра срещу манастира беше отложено за 5 юни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

По искане на представители на манастира разглеждането на делото беше отложено за 5 юни, каза адвокатът в канала си в Telegram. Той припомни още, че манастирът не признава едностранното прекратяване на договора за наем на резервата с Украинската православна църква.
В понеделник, 1 май, се проведе подготвително съдебно заседание, на което се реши въпросът за подготовката за разглеждане на иска на резервата срещу манастира.

„Всички действия, които се извършват в Киево-Печерската лавра по отношение на работата на комисията, принудително изселване от лаврата, според нас са незаконни“, цитира адвоката след съдебното заседание. РИА новини. „Тъй като икономическият съд на Киев разглежда иска на манастира за анулиране на едностранния отказ от договора.“
Ръководителят на правния отдел на резервата Иван Прокопенко в коментар пред журналисти уточни, че искът им е свързан с изискването за премахване на пречките за използване на имуществото на лаврата.

„В началото на работата на комисията на Министерството на културата манастирът създаде действия, за да попречи на работата на комисията, каза Прокопенко.“ Първо дадоха представители, после отказаха да дадат, отказаха да ги пуснат. в помещенията. , което принуди резервата да се обърне към съда.“
Припомняме, че нов кръг от конфликта около Киево-Печерската лавра започна с уведомлението на каноничната УПЦ за едностранното прекратяване на договора за наем на манастира и искането монасите да напуснат лаврата на 29 март. Според министъра на културата монасите могат да останат в лаврата, при условие че преминат към разколническата православна църква на Украйна.

Проверка по рама

Комисията на резервата трябваше да започне приемането на лаврските обекти на 30 март. Вярващите обаче не пропуснаха нейни представители. От УПЦ заявиха, че комисията няма правомощия да започне работа, тъй като няма съдебно решение.
През изминалата година украинските власти организираха най-голямата вълна от преследване на Украинската православна църква в най-новата история на страната, бяха наложени санкции, извършени бяха обиски, образувани наказателни дела, беше внесен в парламента на страната законопроект за фактическата забрана на каноничната православна църква в Украйна.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ