12.1 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Разузнавачи: Русия готви атентати и саботажи в България и Европа

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Европейски разузнавателни агенции са предупредили правителствата си, че Русия подготвя по-агресивни и координирани бомбени експлозии, саботажи, палежи и повреждане на инфраструктура на континента като част от поетият от Владимир Путин курс на постоянен конфликт със Запада. За целта ще се използват както руски специалисти по диверсия и саботаж, така и подставени лица и структури. Притеснението на западните служби е, че това може да доведе до жертви сред гражданското население.

Твърдението е на „Файненшъл таймс“, където се позовават на оценки на агенции в три европейски държави, в които се призовава за повече бдителност. Подобно предупреждение отправи в края на март и вашингтонският институт за изследване на войната.

През април Томас Халденванг, директор на германското контраразузнаване, каза на конференция на неговата Федерална служба за защита на конституцията, че „оценяваме, че значително се повишиха рисковете от контролирани на държавно ниво саботажи“. По думите му сега Русия не се притеснява толкова да извършва операции на европейска територия „с висок потенциал за разрушения“.

•      Дни преди речта на Халденванг двама германски граждани от руски произход бяха арестувани в Байройт за предполагаем заговор за атака на военни и логистични обекти в Германия от името на Русия.

•      Двама британци бяха обвинени в края на април, че са предизвикали пожар в склад, съдържащ пратки с помощ за Украйна; организаторът им е обвинен, че работи за частната армия „Вагнер“ под военно руско командване.

Проверка по рама

•      В Швеция службите за сигурност разследват поредица от щети по жп мрежата, за които подозират, че може да са актове на подкрепян от чужда държава саботаж.

•      Русия се опита да унищожи системите за сигнализация на чешките железници, каза министърът на транспорта на страната пред „Файненшъл таймс“ миналия месец.

•      В Естония нападение срещу автомобила на министъра на вътрешните работи през февруари и над журналисти е извършено от служители на руското разузнаване, съобщи Службата за вътрешна сигурност на страната.

•      Министерството на отбраната на Франция също предупреди тази година за възможни саботажи от Русия срещу военни обекти.

•      НАТО изрази в четвъртък растяща загриженост от увеличаващи се „злонамерени дейности на съюзническата територия“ от Русия, която „увеличава интензивността си в евро-атлантическия район“.

„Файненшъл таймс“ цитира високопоставен европейски правителствен служител да казва, че чрез службите за сигурност на НАТО се споделя информация за „ясни и убедителни руски злодеяния“, които са координирани и в растящ мащаб. Настъпи време за „повишаване на осведомеността и фокусиране“ за заплахата от руското насилие на европейска територия, добавя той.

Магазин за Акумулатори

„Очевидният извод е, че има реално засилване на руската активност“, коментира за изданието Кийр Джайлс, старши консултант в британския институт „Чатъм хаус“. „Човек не може да каже дали това е отражение на факта, че руснаците хвърлят повече ресурси в тази посока; дали са по-немарливи и ги хващат; или западното контраразузнаване просто е станало по-добро в откриването и спирането им“, добави той . „Каквото и да е обаче – случват се много неща.“

Служител на разузнаването казва, че опитите на Москва за саботажи не трябва да се разглеждат като отделни от други руски операции, защото увеличаването на активността отразява стремежа на Русия да упражнява максимален натиск „навсякъде“. В момента Путин се чувства „окуражен“ и ще се стреми да премества колкото се може повече границите на възможното в Европа, на много фронтове и независимо дали става дума за дезинформация, саботаж или хакерство.

В петък Германия обеща – в изявление, подкрепено от ЕС и НАТО – последствия за Москва заради хакерска атака през 2023 г. срещу социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц. Все още се разгръща скандал, разкриващ опитите на Русия да привлече крайнодесни европейски политици преди предстоящите европейски избори.

Кийр Джайлс, който е старши консултант за програмата з Русия и Евразия в „Чатъм хаус“, написа в началото на месеца: „Една много по-широка и по-сериозна руска саботажна кампания обхваща цяла Европа. Още по-обезпокоително е, че моделите на поведение съвпадат с прогнозите за това какво ще се опита да направи Русия преди открит конфликт с НАТО“.

Той два пример с набъбващият проблем със заглушаването на GPS сигналите във въздуха и в морето:

„Враждебните действия от страна на Русия постепенно се нормализират, защото никой не желае или не може да се справи с тях. Това, което изглежда локализиран проблем, има незабавно по-широко въздействие по отношение на смущения и по-високи разходи за доставка и застрахователни плащания, както и дългосрочните последици от това, което Русия може да се подготвя да направи. Ако не се направи нищо в отговор, логичната следваща стъпка е Москва да се опита да блокира GPS за движение по пътищата. С милиони навигационни системи, зависими от услугите за GPS за определяне на местоположението, това може да посее хаос по сушата в балтийския регион.

Западът трябва да готов за още по-дръзка агресия, ако не реагира, продължава Джайлс. „Русия мести границите на приемливото – или на най-малко приеманото – като прави нещо скандално, после го засилва при бездействието на Запада.“

След разкриването на агенти на разузнаването и на ГРУ и изгонването им със стотици от Европа без проблем Русия прибягна до играчи „на свободна практика“. Отдавна знаем, че руснаците винаги могат да открият безскрупулни индивиди, за да нападат собствените с истрани от името на Москва, допълва авторът.

„Фйненшъл таймс“ също изтъква този феномен и цитира анализ за лондонския Royal United Services Institute (RUSI), в който се говори за активиране на подставени лица в руската емиграция, както и да се ползват мрежите на организираната престъпност в Европа, с които Кремъл отдавна има връзки.

„Настъпи и ключова стратегическа промяна, с така наречените „Комитети със специално влияние“, които координират разузнавателните операции за всяка държава за Кремъл. Те обединяват това, което преди бяха частични усилия на разпокъсаните служби за сигурност на страната и други играчи на Кремъл“, пише „Файненшъл таймс“.

И цитира още от разговора Джйлс: „Както е винаги с Русия, разумно е да не се търси едно-единствено обяснение защо правят нещо. Винаги се случва комбинация от неща. Тези прицелени атаки, които видяхме досега, разбира се, създават смущения, но могат да бъдат използвани и за дезинформация. И освен това е важно какво Русия научава от тези атаки, ако искат наистина да парализират Европа… Това са тренировъчни опити.“

В духа на казаното досега предупреждение в края на март отправи вашингтонския Институт за изследване на войната. В дневната си оценка за събитията в Украйна авторите описаха:

„Няколко руски финансови, икономически и военни показатели сочат, че Русия се готви за широкомащабен конвенционален конфликт с НАТО. Не непосредствено, но вероятно в по-кратък срок от това, което някои западни анализатори първоначално предположиха.“

Путин критикува руския „елит“ в обръщението си към Съвета на федерацията на 29 февруари, като заяви, че „истинският елит“ са работници и военнослужещи, доказали своята лоялност към Русия.

„При липсата на други обяснения за явните му приготовления да рискува да навреди на отношенията си с богати руски клиенти на властта и в контекста на продължаващите съобщения за планове за разширяване на руската армия, опитите му да постави условия за стабилизиране на икономиката и финансите на Русия са най-вероятно част от руската финансова и вътрешна подготовка за потенциален бъдещ широкомащабен конфликт с НАТО, а не само за продължителна война в Украйна“.

•      Полският президент Анджей Дуда подчерта в интервю от 20 март за CNBC, че Путин засилва усилията да пренасочи Русия към военна икономика с намерението да може да атакува НАТО още през 2026 или 2027 г.

•      Датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен заяви на 9 февруари, че новите разузнавателни данни показват, че Русия може да се опита да атакува страна от НАТО в рамките на три до пет години.

„Руските военни продължават да предприемат структурни реформи, за да подкрепят едновременно войната в Украйна, докато разширяват конвенционалните способности на Русия в дългосрочен план в подготовка за потенциален бъдещ широкомащабен конфликт с НАТО“, се казва още в анализа. „Русия в краткосрочен до средносрочен план няма жива сила, военна инфраструктура и капацитет за обучение и подходящо окомплектоване на няколко изцяло нови дивизии до формирования на армейско ниво. Но подобни реформи по-скоро са предназначени да изградят дългосрочните военни способности на Русия спрямо НАТО.“

Материалът Разузнавачи: Русия готви атентати и саботажи в България и Европа е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ