19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Рецепти на народната медицина с живовляк

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Препаратите с живовляк се използват при хипертония и атеросклероза, при остри и хронични болести на дихателните органи, при тежки стомашни нарушения и заболявания, при възпалителни и инфекциозни болести и много други състояния.
• При рак на белите дробове и рак на стомаха ще помогне следното лекарство с живовляк: пресни листа от растението се смилат, а получената маса се смесва със същото количество захар на пясък. Сместа престоява на топло място 2 седмици. От получената течност се приема по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден, 20 минути преди ядене.

• При хроничен спастичен колит пригответе смес от 1 кг живовляк и 1 кг захар. Измийте хубаво листата на растението, подсушете ги и ги налагайте на слоеве в емайлирана тенджера по следния начин: 1 слой листа, посипвате със захар, след това пак слой листа – слой захар и т.н. Увийте тенджерата с плътна кърпа и поставете на тъмно място за 3-4 седмици. Получава се смес с тъмнокафеникав цвят. Прецедете и дръжте в хладилника. Приема се по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене. 
• При кашлица и температура стрийте листа в някакво съдче и добавете малко вода, след което сложете сместа да заври. Без да прецеждате, добавете мед. Приема се по 1 чаена лъжичка, на всеки час.

• При гастрит, колит, колики си пригответе сок с живовляк и мед по следния начин: добре измити листа от растението се нарязват, намачкват и се изцежда сокът от тях. След това се смесва със същото количество мед, като сместа ври 20 минути. Държи се  в плътно затворен сън на прохладно място. Приема се по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, 15-20 минути преди ядене. 
• Ако бенката е започнала да пулсира, да боли и да се разраства във вид на тумор пийте настойка от живовляк, сок или листа с мед или захар по посочените по-горе рецепти. Пие се в продължение на 40 дни за предотвратяване на по-тежки последствия. По 2 пъти в годината прилагайте тази рецепта за профилактика.

Проверка по рама

Още народни рецепти
 • При катар на горните дихателни пътища помага следната настойка: 1 супена лъжица живовляк се залива с 1 литър гореща вода и се слага на слаб огън за 10 минути. След като изстине, престоява един ден и се прецежда. Приема се по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, 15-20 минути преди ядене.

• При начален стадий ни хипертония, бронхит, астма, белодробно възпаление: 25 г листа от живовляк се заливат с 200 мл гореща вода, сместа престоява 1 час, прецежда се и се приема по 1 супена лъжица, 3-4 пъти на ден.

• При язва на стомаха или дванадесетопръстника след консултация с лекар може да използвате следното средство: смесете по 1 супена лъжица сушени листа от живовляк и градински чай, залейте с половин литър гореща вода и сложете да ври 5 минути. Престоява 1 час и се приема по половин чаша, 1 път на ден, в продължение на седмица и половина, след това увеличавате приема по 3 пъти на ден. 
• При безсъние и като успокояващо средство смесете 1 чаша много гореща вода с 3 супени лъжици смлени листа от живовляк и оставете сместа да престои 4 часа. След това прецедете през сито или марля и премайте по 1/3 чаша, 3 пъти на ден.  

• При безплодие се използват семена от живовляк. Те трябва да се събират зрели, не зелени или жълти, а когато станат кафеникави на цвят. 1 супена лъжица семена се заливат с 1 чаша гореща вода. Желателно е сместа да поври най-много 5 минути на водна баня. След като се охлади, се приема по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене. Лечебният курс е 1-2 месеца. Хубаво е мъжете да употребяват това средство с цел профилактика на импотенцията и заболявания на простатата. 

Магазин за Акумулатори

Внимание! 
Живовлякът е противопоказен при склонност към тромбообразуване, затова продължителният прием може да стане причина за повишена съсирваемост на кръвта и образуване на тромби. Другото противопоказание е индивидуална непоносимост към растението или алергична реакция. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ