15.7 C
София
петък, юни 2, 2023

Руското министерство на отбраната: Използването на боеприпаси с обеднен уран ще нанесе непоправими щети на бойците от въоръжените сили на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Западът добре осъзнава негативните последици от използването на боеприпаси с обеднен уран. Използването ще нанесе непоправима вреда на здравето на въоръжените сили на Украйна и цивилното население“, каза военният лидер.
Въпреки това, подчерта Кирилов, страните от НАТО са готови да доставят този тип оръжие на режима в Киев.

На 21 март британският заместник-министър на отбраната Анабел Голди обяви плановете си да достави на Украйна снаряди с ядро ​​от обеднен уран. В същото време външното министерство на Обединеното кралство отбеляза, че предаването на такива оръжия не представлява ядрена ескалация.
Руският президент Владимир Путин вече заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори, ако западните страни започнат да използват оръжия с ядрен компонент. Руският външен министър Сергей Лавров на свой ред нарече прехвърлянето на снаряди стъпка към по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна.

Става дума за британски 120-мм бронебойни оперени подкалибрени снаряди от типа L26A1 и L27A1. Бронепробиваемостта им е съответно 600 и 720 мм.
Именно с такива снаряди командването на въоръжените сили на Украйна възнамерява да оборудва формираните роти на прехвърлените в Киев британски танкове Challenger 2.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ