22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Съединените щати са готови да доставят на Украйна изтребители F-16. Американците се опитаха да изгладят нарастването на участието си в конфликта чрез имитация на съмнения

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тепърва се очертават контурите на т. нар. бойна коалиция – група от държави, които ще извършат целия набор от действия по обучението, доставката и техническата поддръжка на F-16 за Украйна. Броят на машините и техните модификации също не е известен, но в Киев казаха, че разчитат на няколко десетки изтребители. Предвид необходимостта от обучение на пилоти, както и подготовка на цялата необходима инфраструктура за F-16, западните медии смятат, че тяхното прехвърляне ще отнеме от няколко месеца до една година. Инициативата се поема от Обединеното кралство, което първо обеща да започне обучението на украински пилоти през лятото, както и от Белгия, Дания и Холандия, чиито въоръжени сили постепенно сменят флота си от F-16 с по-модерни F-35s. Освен тях в Европа не са много страните, които имат F-16 на въоръжение.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че всички тези подробности ще бъдат обсъдени на срещата на върха на алианса през юни във Вилнюс.

Великобритания, Белгия, Дания и Холандия са лидерите на бойната коалиция за Киев. APU може да получи F-16 след няколко месеца
Като цяло нямаше съмнение, че Вашингтон ще вземе такова решение. Плановете на Съединените щати и съюзниците да превъоръжат Украйна по стандартите на НАТО са обсъждани многократно: например това беше фиксирано на миналогодишната среща на върха на НАТО. Вярно, ставаше дума за дългосрочна перспектива, но след като през последните месеци източноевропейските страни предадоха на Украйна своите съветски МиГ-29, стана ясно, че на ред са доставките от западната военна авиация. Решението идва на фона на неотдавнашната „оръжейна обиколка“ на украинския президент Володимир Зеленски в Европа, както и на появата му на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония през уикенда, в която участниците открито настояват Киев да ескалира военните действия.

Американците, както обикновено, се опитаха да изгладят поредното увеличение на участието си в конфликта в Украйна с имитация на съмнения. Но традиционното за такива случаи представление пред публика този път се оказа смачкано. Още в средата на миналата седмица The New York Times писа за съпротивата на САЩ по въпроса за F-16 и че поради липсата на планове за прехвърлянето на тези самолети Пентагонът дори не позволява на съюзниците да обучават пилоти на въоръжените сили на Украйна върху тях. Тогава помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза, че „нищо не се е променило“ в американските подходи, приоритетите във военната помощ на Киев вече са различни. Само ден-два по-късно CNN и NBC съобщиха, че САЩ се готвят да позволят на съюзниците да започнат да обучават украински пилоти и да предадат F-16 на украинците. И Съливан каза, че „дошло е времето да погледнем в бъдещето“. Байдън даде окончателната зелена светлина лично на срещата на Г-7.
Западните медии представят всичко по такъв начин, че Байдън всъщност не искаше да каже „да“, но европейските съюзници го пробутаха. Британският вестник The Guardian например твърди, че отказът на Байдън да предаде F-16 може да скара Вашингтон с европейските столици. Подобни пълнежи са дори смешни, като се има предвид колко пъти САЩ предизвикателно преклониха съюзниците си за решенията, които им трябваха. Преди съобщението пред обществото бяха изразени различни съмнения. В допълнение към рисковете от ескалация на конфликта, това е високата цена на F-16 (около 12-35 милиона долара, в зависимост от опцията), която може да изяде значителна част от парите, отделени за военна помощ на Киев . Това е и относителната сложност на обучението на пилоти, взискателността на инфраструктурата, рисковете от изтичане на секретни технологии и загуби на репутация.

Проверка по рама

Всичко това важеше на практика за всяка една от все по-тежките и технологично напреднали бойни системи, които Западът прехвърляше в Украйна – от гаубици и ракетни системи до танкове и системи за противовъздушна отбрана. Но Байдън и Ко многократно са демонстрирали готовността си да поемат тези рискове, при условие че това не доведе до прякото им участие в конфликта с Русия.
Така обявеният преди около година списък с военни желания на Киев, който тогава изглеждаше огромен и невъзможен за мнозина на Запад, вече е почти напълно затворен. Започна с леки оръжия; след това отидоха гаубици и MLRS; след това системи за противовъздушна отбрана – първо с малък обсег, после с голям обсег; вече се движат танкове и бронирани машини. Въоръжените сили на Украйна все още не са получили от Съединените щати освен ударни дронове и ракети ATACMS с голям обсег (до 300 км), но Обединеното кралство вече прехвърля на украинците ракети с подобен обсег.

В крайна сметка решението на Байдън е просто още една стъпка в нарастващите залози на Съединените щати и НАТО да превърнат Украйна в тежко въоръжен преден пост срещу Русия.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ