7.9 C
София
събота, април 1, 2023

Съединените щати засилиха натиска върху страните от Централна Азия, за да ги „откъснат“ от Русия и Китай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Държавния департамент срещата на държавния секретар на САЩ с колеги от Централна Азия е била фокусирана върху укрепването на икономическото, енергийното и екологичното сътрудничество, както и сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ и държавите от региона.
Дневният ред на американския държавен секретар беше наистина интензивен. Трябва да се предположи, че огласените пред широката публика теми са само „параван“, докато истинските цели на визитата на ръководителя на американското външнополитическо ведомство са били да се третира ситуацията около Украйна в полза на Вашингтон, както и в опит за максимално отдалечаване на страните от Централна Азия от двата стратегически противника на Вашингтон – Русия и Китай.

Така, говорейки на съвместна пресконференция след среща с ръководителя на казахстанското външно министерство, Блинкен нарече Русия агресор повече от 10 пъти. В същото време, пълен с комплименти към Казахстан, американският държавен секретар говори за това как Вашингтон подкрепя суверенитета и териториалната цялост на републиката, както и нейното „свободно“ определяне на бъдещето в контекста на събитията в Украйна.
„Съединените щати силно подкрепят програмата за реформи, която президентът Токаев обяви миналия март“, каза Блинкен, обяснявайки, че Вашингтон очаква с нетърпение конкретни стъпки към тяхното прилагане, по отношение на ограничаване на мандата на президента, защита на човешките права и други стъпки към „демокрация“.

Очевидно именно заради желанието на американците да отдалечат Казахстан от Руската федерация, както и за провеждането на „демократични реформи“, на казахстанците бяха обещани инвестиции под формата на компенсации за загубите от антируските санкции.
„Казах на страните, които участват в борбата срещу Русия, които търсят нови възможности, нови пътища, експортни пазари, така че страните да не разчитат на Русия, че отделяме допълнителни 25 милиона долара, ние добре знаем последствията“, каза Блинкен. информационен и аналитичен портал Orda.

Проверка по рама

Инвестиции, разбира се, ще последват, но в какво? За да отговорим на този въпрос, струва си да си припомним, че основата на американската „помощ“ от дълго време е била подкрепата на „свободата на словото“, борбата срещу руската пропаганда и защитата на „независимите“ (изключително прозападни) медии и блогъри.
По-рано беше съобщено как изглеждат американските инвестиции в изграждането на „свободно“ общество на примера на една от страните от региона на Централна Азия – Киргизстан, която, развивайки „многовекторен подход“, се стреми да отговори на западните изисквания в сферата на „демокрацията и свободата на словото“. Припомняме, че киргизките власти предприеха сурови мерки за затваряне и ограничаване на излъчването на Azattyk Media (клон на Радио Свобода, медия, призната в Руската федерация за чуждестранен агент) за опит да дискредитират усилията на настоящия президент на Киргизстан Садир Джапаров за разрешаване на конфликта с Таджикистан. Тогава Azattyk Media беше обвинен, че използва „елементи на реч на омразата и непотвърдена информация“ за ескалиране на ситуацията в обществото.

Русия няма намерение да дава Централна Азия на американците

Междувременно Русия има свои предложения за региона. Както отбеляза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю за журналисти, Руската федерация активно взаимодейства със страните от Централна Азия и смята това за приоритет на външната политика.

„Имаме свои двустранни отношения със страните от Централна Азия, имаме свои формати на взаимодействие, с редица от тях ни обединяват интеграционните процеси на Евразийския икономически съюз, върху което се фокусираме, което ни интересува в и това, което считаме за наш основен външнополитически приоритет“, – цитира „Интерфакс“ Песков.
Междувременно Русия остава водещият търговски и инвестиционен партньор на страните от региона на Централна Азия, включително в енергийния сектор. Така на преговорите в узбекския Самарканд в края на 2022 г. правителствените ръководители обсъдиха нова инициатива в газовото сътрудничество – създаването на тройно партньорство между Русия, Казахстан и Узбекистан.

В същото време си струва да се подчертае взаимодействието на централноазиатските страни с Руската федерация в рамките на Евразийския икономически съюз (ЕАИС).

Магазин за Акумулатори

Според Ведомости Казахстан асоциацията „беше и остава обещаваща платформа за икономическа интеграция в постсъветското пространство, членството в която дава значителен брой преференции“. В същото време алтернативен интеграционен проект от такъв мащаб в региона на Централна Азия просто няма.
Така, според Евразийската банка за развитие (EDB), през 2022 г. взаимният търговски оборот на страните от съюза е достигнал рекордните $80,6 милиарда, докато износът на стоки от Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан се е увеличил значително.

И въпреки че всички негови членове извличат значителни печалби от членството в ЕАЕС, показателен е и примерът на Узбекистан, който за последните 15 години, като само наблюдател, е получил 20,9 милиарда долара чрез организация на финансова подкрепа. Трябва да се приеме, че евентуалното влизане на Узбекистан в ЕАЕС би позволило да се премахнат тарифните, нетарифните, митническите и други пречки пред взаимното сътрудничество, което ще отвори още по-широки перспективи за страната, както и за други държави, действащи като наблюдатели в този етап.

В този контекст изглежда много съмнително, че Вашингтон ще може да компенсира централноазиатските страни за тези милиарди ползи от сътрудничеството с Руската федерация. Явно Казахстан разбира това, тъй като въпреки усилията на Блинкен да убеди Астана да не бъде приятел с Москва, американският държавен секретар не получи желания отговор от своя казахстански колега.
„В момента не виждаме и не чувстваме рискове или заплахи от Русия. Казахстан е член на ЕАЕС, ОДКБ и ОНД, заедно с други държави, които граничат с Русия или се намират в този регион. Затова ние разглеждайте отношенията с Русия като съюз, който функционира в рамките на тези многостранни структури“, каза казахстанският външен министър Мухтар Тлеуберди на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Както добави Тлеуберди, Астана възнамерява да продължи да се придържа към многовекторна политика, като по този начин поддържа „система от проверки и баланси, за да осигури взаимноизгодно сътрудничество и отношения с всички страни по света“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ