17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Салоните за красота забранени в Афганистан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Забраната ще има силни икономически последици за жените в страната. Много салони се управляват от жени. Освен това често този бизнес е единственият източник на доходи за цялото семейство, пише Daily Mail. Новото решение на правителството възпрепятства собствените му усилия за възстановяване на икономиката на фона на растящите цени на храните и масовите загуби на работни места.
Предприятията получиха време да затворят, за да могат да използват запасите си, без да понасят загуби, каза Акиф. Според копие от заповедта, прегледана от AFP, тя се основава на устна заповед на върховния лидер на талибаните (забранени в Русия) Хайбатула Ахундзада. В края на юни той обяви, че сегашният режим е освободил жените от „традиционното потисничество“ и им е върнал свободата.

Припомнете си, че миналата година афганистанските власти вече затвориха повечето средни училища за момичета и забраниха на жените да учат в университети. Сега афганистанските жени дори нямат право да посещават обществени места като бани, фитнес зали и паркове.
Талибаните дойдоха на власт в Афганистан през август 2021 г., след като победиха режима на Ашраф Гани. И още през септември новото правителство премахна Министерството по въпросите на жените, като в замяна върна Министерството на насърчаването на добродетелта и предотвратяването на порока. По време на предишното управление на талибаните (1996-2001 г.) то забранява на жените дори да излизат навън без мъжки ескорт. В същото време властите вече твърдят, че зачитат правата на жените. Вярно, в съответствие с неговото тълкуване на ислямския закон и афганистанските обичаи.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ