19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Само в Narod.bg: Васил Божков отива на избори с партията на Павел Чернев (СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Новият политически лидер Васил Божков ще участва на предсрочните парламентарни и редовните европейски избори със съдебната регистрация на партия „Свобода”, създадена през 2007-а година от вече покойния депутат от „Атака” Павел Чернев, докладва пред Narod.bg перфектно информиран източник.

Припомняме, че „Свобода” беше мандатоносител на Стефан Янев, лидер на блаженнопочившата „Български въход”. Партията, основана от Павел Чернев беше и в коалицията на БСП.

Според нашия източник другият вариант на Васил Божков за пускане по изборната писта била партия „Българско национално обединение“ на видинския попфолк певец Георги Георгиев – Готи, но планът е изоставен.

Причината новосформираното гражданско сдружение на мултимилионера „Център” да не участва официално на изборите е, че към датата на обявяването на указа на президента Румен Радев за насрочване на вота движението на Васил Божков няма съдебна регистрация по Закона за политическите партии. Документите за такава регистрация все още не са подадени и едва ли някока ще бъдат, там играта е друга, обясни нашият източник.

На парламентарни избори през юли 2021 г. „Свобода” е избрана да участва с бюлетина № 2, след жребий изтеглен в ЦИК на 9 юни 2021 г.

Проверка по рама

Това бе нейният пръв парламентарен вот, като председателят на партията Владимир Симеонов тогава заявява че, е „твърда опозиция на ГЕРБ и присъдружните им партии“. Така той обяснява и невъзможността да се обединят с патриотичните формации в коалицията Българските патриоти и КОД на проваления здраве министър Петър Москов.

Тогава резултатът на „Свобода” не беше за завиждане – при 42,19 % избирателна активност и 100 % обработени протоколи партията получи едва 0,16 % подкрепа (или 4304 гласа).

Narod.bg припомня, че предишният политически проект на Васил Божков „Българско лято” бе изоставен в края на 2021 година.

Българските банки тогава отказаха на партията да открие сметка, затова и ЦИК я не допусна до вота. Формацията обжалва решението пред Върховния административен съд, но безуспешно.

Междувременно стана ясно, че от 15 април, понеделник, Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители, насрочени на 9 юни. Това показва информация на сайта на ЦИК.

Приемането на документите ще се извършва всеки работен ден от 9:30 до 17:00 ч. в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ №1, във фоайето, вход „Ларго“.

Магазин за Акумулатори

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17:00 ч. на 24 април.

В случаите, когато партия или коалиция заявява участие и в двата вида избори, може да представи един списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели – български граждани, които имат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от България.

Всеки избирател може да участва само в един списък за съответния вид избор или само в един списък – общ за двата вида избори. При полагане на подписа си в списъка избирателят удостоверява своята самоличност.

Регистрацията на партията за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България може да бъде подкрепена и от избиратели – граждани на друга държава членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис.

Материалът Само в Narod.bg: Васил Божков отива на избори с партията на Павел Чернев (СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ