19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Спинкай, Кьовеши: Селски кмет санира 10 стаи за 1 млн. лева

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва 1 милиона лева – повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента, докато европрокурор Лаура Кьовеши сладко спинка в удобния си офис? Риторичен въпрос, както показва практиката в шуменското с. Мадара.

Там сградата на селското кметство – двуетажна постройка с 8 стаи на първия и три помещения на втория етаж, ще бъде санирана за впечатляващите 950 хил. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, пише „За истината”. 

За сравнение – осеметажен жилищен блок с четири входа и над 80 апартамента на ул. „Марица“ № 24 в Шумен ще бъде саниран за значително по-скромните 669.5 хил. лв.

И пак за сравнение – по същата програма и за по-малко пари – общо 911 хил. лв., община Попово ще санира четири селски кметства в селата Баба Тонка, Иванча, Медовина и Априлово /данните са от сайта на МРРБ, където са публикувани обектите, одобрени за саниране по ПВУ/.

Съмнителен ефект от харченето на огромен публичен ресурс

Проверка по рама

Съмнителен е икономическият и обществен ефект от похарчването на близо един милион лева за санирането на сграда, в която работят само двама души – кметът и главният специалист на с. Мадара. Макар че общинската власт в Шумен не намира нищо лошо в това. Даже напротив.

„Ама какво лошо има, че ще ни дадат толкова пари?“,

попита с искрено недоумение финансовият заместник-кмет на Шумен Десислава Петрова, когато темата беше поставена мимоходом на сесия на Общинския съвет. И коментира, че трябва да се радваме на възможността да вложим такава голяма сума за ремонта на селското кметство. Всеобщата радост със сигурност се споделя и от бъдещите изпълнители на проекта, но никой не отговаря на въпроса защо трябва да се похарчи толкова голям публичен ресурс.

Предложението за саниране на кметството в Мадара е подготвено от предходния управленски екип на община Шумен и е подадено в края на мандата на бившия кмет Любомир Христов, настоящ областен председател на ГЕРБ. Според представената по проекта количествено-стойностна сметка, енергийното обновяване на сградата ще глътне 950 хил. лв. От тях малко над 829 лв. ще бъдат получени по ПВУ, а община Шумен ще съфинансира дейностите със 120 хил. лв.

Никой обаче не е питал жителите на Мадара дали санирането на кметството е най-важният им приоритет, още повече, че сградата е в прилично състояние, заяви бившият кмет на селото Неделчо Неделчев и побърза да подчертае, че няма нищо общо с решението да се похарчи един милион точно за този обект. „Това беше решено директно от общинската администрация в Шумен и ни го „натресоха“ като решение“, посочи Неделчев.         

„Миналото лято /2023 г./ дойдоха някакви хора от някаква търновска, или плевенска фирма, не разбрах, и ми казаха, че са избрани от Общината да правят обследвания на сгради, на които предстояло саниране по проекти, каза бившият кмет на Мадара Неделчо Неделчив.

Магазин за Акумулатори

Идваха, гледаха, мериха. Аз им предоставих строителните книжа за направения преди 20-тина години основен ремонт на сградата, при който са излети бетонни плочи и на практика цялата сграда е направена наново. После те ми върнаха документацията и това е единственото, което знам по проекта за саниране. Иначе от Общината даже не са ме уведомявали, че предстоят подобни дейности, нито пък някой е питал мен или хората от селото дали е обосновано разходването на средства точно за този обект“, каза още Неделчев.

Той обясни, че сградата на кметството е в прилично състояние и има нужда само от текущи ремонти и от поддържане. Миналата година община Шумен междувременно е ремонтирала две стаи и е изхарчила за това около 10 хил. лв., каза Неделчев. Попитан колко души работят в кметството, той отговори: Само двама сме, аз и главният специалист.

Калкулация за 1 милион лева

Сградата на кметството има 11 помещения – 8 малки стаи на първия етаж и три големи на втория.  Според представената от общината сметка за саниране, само топлоизолацията ще „глътне“ над 270 хил. лв. Ето какво се включва в тази сума:

•      Топлоизолация на външните стени са предвидени общо 126 хил. лв. /с ДДС/, а обръщането на прозорци, козирки и комини е изчислено на 20 хил. лв.

•      Топлоизолация на подовите конструкции /облепяне на таваните на сутерените/ за 53 хил. лв.

•      Топлоизолиране на покривните конструкции за 97 хил. лв.

Следва ново перо – „неотложни мерки“ за общо 116 хил. лв.  В тях най-големият разход е за изграждане на санитарен възел и рампа/платформа за хора с увреждания за 40 хил. лв. Изграждането на инсталация за аварийно осветление ще струва цели 12 хил. лв., а външната водопроводна инсталация за пожарогасене – 18 хил. лв.

Другият голям разход е подмяната на дограмата. За нея са предвидени общо 87 хил. лв. За тези средства ще се монтират 100 квадрата PVC дограма с двоен стъклопакет, като външното стъкло ще бъде тип „Четири сезона“, на стойност 56 хил. лв. без ДДС.  Ще се постави и нова топлоизолирана врата на сутерена /една/ за над 1 500 лв.  Вътрешното обръщане на прозорците пък ще е близо 10 хил. лв.

Най-скъпата част от проекта обаче не е санирането на сградата, а монтирането на системи за отопление и охлаждане. Кметството в Мадара ще бъде оборудвано с хибридна фотоволтаична система за електроенергия за собствени нужди на стойност 46 хил. лв.

Но голямата екстра е монтирането на термопомпи за отопление и охлаждане на помещенията за 300 хил. лв. Какъв икономически и общественополезен ефект се очаква от похарчването на 300 хил. лв. за помещения, в които работят двама души, никой не е обяснил. Засега е сигурен единствено ефектът за изпълнителите по проекта.

На фона на толкова нули, калкулирането на други разходи изглежда като дребни стотинки. Например, смяната на висяща ПВС тръба е изчислена на цели 1.2 хил. лв. Подмяната на осветителните тела пък ще струва 9.3 хил. лв., като в тази сума се включва смяната на 75 стари лампи с нови светодиодни, на цена 100 лв. за един брой.

Жителите на Мадара обаче не са очаровани от това харчене.

„За тези пари щяха да го построят наново кметството“, казват местните жители, а бившият кмет Неделчо Неделчев пресмята: За един милион можеха да санират 10 селски читалища!

Кметството в Мадара е сред одобрените общо 79 административни сгради в страната, които ще бъдат санирани в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост. В списъка на одобрените проекти е и административната сграда на община Шумен, която ще бъде санирана с 3,9 млн. лв. По същата процедура – „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ са одобрени и проекти на още 4 общини в региона – Велики Преслав, Никола Козлево, Каспичан и Смядово.

Материалът Спинкай, Кьовеши: Селски кмет санира 10 стаи за 1 млн. лева е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ