19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Съветът на федерацията призова световните парламенти да осъдят решението на САЩ да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сенаторите смятат за неизпълнимо обещанието на Киев да използва това безразборно оръжие внимателно и отговорно.
По-рано председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко обяви намерението си да отправи такъв призив, отговаряйки на въпрос на „Российская газета“. Според ръководителя на горната камара прехвърлянето на тези опасни за цивилните снаряди в Украйна ще бъде военно престъпление.

Както каза Григорий Карасин, председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, представяйки проекта на обжалването на пленарната сесия на камарата, текстът е изготвен „предимно с акцент върху хуманитарните последици от това провокативно решение на Съединените щати. „
„Касетъчните боеприпаси, много години след края на военните действия, могат да детонират, убиват, осакатяват цивилни, включително жени, деца и възрастни хора“, подчерта сенаторът.

Той също така отбеляза, че преди година и половина прессекретар на Белия дом нарече използването на касетъчни боеприпаси военно престъпление. „Сега Вашингтон лесно се отказа от предишната си позиция, заменяйки я с противоположната“, посочи ръководителят на комисията. Сенаторите в своето обръщение припомнят, че САЩ са използвали касетъчни боеприпаси „в много въоръжени конфликти, предизвикани от тях – от Виетнам до Югославия“. „Цинизмът и лицемерието на американското ръководство нямат граници“, каза Карасин.
„Вашингтон не може да не осъзнае нищожността на обещанията на киевските власти да използват доставените оръжия за безразборно действие „точно и отговорно“. Под удара, както се случва всеки път, когато Западът прехвърля все по-опасни оръжия на Киев, неизбежно ще се окаже мирното население.

Проверка по рама

Той също така отбелязва, че „прехвърлянето на касетъчни боеприпаси в Украйна е доказателство за безсилие на фона на провала на така рекламираната украинска „контранастъпление“, казват сенаторите.
В случай на използване на касетъчни боеприпаси от Украйна, „Руската федерация си запазва правото на твърд огледален отговор“.

Съгласно решението на Съвета на федерацията текстът на призива ще бъде изпратен до президента на Руската федерация, до ООН, Междупарламентарния съюз, МПА на ОНД, ПА на ОДКБ, Парламентарната асамблея на Съюза на Беларус и Русия, ПАСЕ, ПА на ОДКБ, Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, Междупарламентарната асамблея на православието, Парламентът на Латинска Америка и Карибите, Парламентът на Южноамериканския общ пазар, Централноамериканският парламент, Африканският парламент Съюз, Панафрикански парламент, Парламентарен съюз на държавите-членки на Организацията за ислямско сътрудничество, Азиатска парламентарна асамблея, Междупарламентарна асамблея на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, Азиатско-тихоокеански парламентарен форум, чуждестранни парламенти.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ