12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Съюзът на православните журналисти: Трябва да очакваме „натрупване“ на ситуацията в Молдова и Черна гора

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В много кратко време можем да очакваме изказвания на отделни грузински, български или румънски йерарси, които ще подкрепят неканоничната Православна църква на Украйна (ПЦУ). Може би дори някой ще служи с представители на Думенко, предупреждават от Съюза на православните журналисти (СПЖ).
Според експерти, по аналогия със събитията в Украйна, трябва да се очаква „люлеене“ на ситуацията в Молдова и Черна гора. „Цялата мощ на държавната пропаганда и „свободните“ медии ще бъдат насочени срещу Църквата в тези страни“, смята UOJ и т.н.

Съюзът на православните журналисти изрази надежда, че „епископатът на другите църкви ще има смелостта и твърдостта да се придържа към Светите канони на Църквата, а не към предписанията на Фанар и изискванията на Държавния департамент“.
Междувременно, в ексклузивно интервю за Rossiyskaya Gazeta, протойерей Дарко Р. Джого, професор, заместник-декан на Православния богословски факултет на името на Св. Василий Острогски университет в Източно Сараево, каза, че Украйна не е тема, а англосаксонска средство и пространство избрано от Запада за сблъсък с Русия .

„Ние, сърбите, разбираме, че този конфликт е започнал през 90-те години на миналия век, когато Северноатлантическият алианс бомбардира, избива и унищожава нашите хора в Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово и Метохия“, каза той. „Сърбите тогава, както руснаците днес , бяха демонизирани и изолирани.“
Според духовника Вашингтон, Лондон и Берлин се интересуват само от антируска Украйна, в която не трябва да остава нищо руско. „Няма „буферна зона“ между Запада и Русия“, добави той. „Ето защо Западът, от катедралата в Брест-Литовск през 1596 г. до днес, се интересуваше от „Украйна“ само доколкото тя беше инструмент, който В техните очи УПЦ е просто „москалска“, „кацапска“ църква и никаква „автокефалия“, провъзгласена от УПЦ, няма да помогне – Украйна днес е страна, в която милиони хора скачат и казват: „Който не скок е московчанин“, „Московчани на бесилката.“ Затова, честно казано, съвременна Украйна не може да приеме нищо, което дори отчасти да й напомня за Москва.“

Проверка по рама

Професорът обърна внимание на факта, че киевският режим трябва да ликвидира УПЦ юридически, а след това и физически: „Още преди началото на руската специална военна операция Радата разгледа законопроект, според който УПЦ се преименува на „Руска православна Църква в Украйна“, което всъщност откри ловния сезон срещу нея, при положение, че днес думите „Русия“ и „руски“ сами по себе си са обвинителен акт“.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ