23.8 C
София
вторник, септември 26, 2023

СДЕЛКА: PPF Group на Петр Келнер ни продаде на араби, колко струва „Йеттел“?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Чешката PPF Group на покойния милиардер Петр Келнер и арабската телеком група  „Емирейтс Телекомюникейшън Груп Къмпъни“ (Emirates Telecommunications Group Company) от Обединените арабски емирства, известен като „Етисалат“ – „e&“, подписаха във вторник споразумение, съгласно което „e&“ ще придобие дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group („PPF Telecom“) в България, Унгария и Сърбия, където оперира под бранда Yettel, както и в Словакия. Новината съобщи официално PPF във вторник вечерта.
Удар на Новините Днес: Марек Слачик е чехът, натискащ за сделка с „Булсатком” при щета €30 милиона (СНИМКИ)

Страните по сделката са се споразумели, че „e&“ ще плати авансово 2.15 млрд. евро при приключването на сделката за придобиването на 50% от акциите, плюс една акция в PPF Telecom, както и допълнителни плащания в размер до 350 млн. евро в рамките на три години след приключването на сделката, ако PPF Telecom надхвърли определени финансови цели. Ако финансовите цели не бъдат постигнат, подлежи връщане на до 75 млн. евро, обяви продавачът.

Партньорите ще запазят сегашния главен изпълнителен директор на PPF Telecom, Балеш Шарма, и ще осигурят приемственост на операциите, като същевременно ще се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на техните пазари.
Съществуващите активи на PPF Telecom в Чешката република, включително чешкият оператор O2 Czech Republic a.s. („O2 CZ“) и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN a.s. („CETIN Czech“), ще бъдат прехвърлени извън групата на PPF Telecom и няма да бъдат част от сделката. PPF ще запази своя 100% непряк дял в O2 CZ и настоящия си непряк дял в CETIN Czech.

СКАНДАЛ в Новините Днес: Грандиозна измама с „Булсатком” – ето плана на Спас Русев, близначката на Гергана Паси и висш мениджър от PPF (ПЪРВА ЧАСТ)

CETIN Group N.V., чрез която PPF ще продължи да контролира CETIN Czech, ще прехвърли всички свои дъщерни дружества извън Чехия на PPF Telecom. Това означава, че местите дружества CETIN, които оперират мрежите на телекомите в България, Унгария и Сърбия, минават под контрола на „Етисалат“.
PPF има за цел да запази текущото ниво на рейтинга на CETIN Group, при условие че бъде потвърдена целевата окончателна капиталова структура, допълва се е прессъобщението.

Проверка по рама

Главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц заяви по повод споразумението за партньорство: „Продажната цена от до 2.5 млрд. EUR, включително договорните плащания за откупуване, представлява една от най-големите сделки в историята на PPF. Гордея се с начина, по който успяхме да увеличим стойността на този актив след закупуването му.“
Относно перспективите за сътрудничество с „e&“ Иржи Шмейц добави: „Вярвам, че ноу-хауто и опитът, които PPF има в региона, в съчетание с глобалния мащаб на нашия партньор, ще ни позволят да споделим амбициите си за синергия и по-нататъшен растеж.“

Той също потвърди, че телекомуникационните активи на PPF в Чешката република са изключени от сделката. Според него това се дължи не само на специфичната позиция на родния пазар, но и на плановете на групата да създаде синергии между компаниите, опериращи в Чешката република.

Само в Новините Днес: Сашо Дългия натиска А1 да купи bTV, зад сделката стои Бойко (СНИМКИ)

„Тъй като „e&“ продължава пътя към превръщането си във водеща глобална технологична група, нашият приоритет остава съсредоточен върху разширяването на клиентската ни база и предоставянето на повече цифрови услуги както за потребителите, така и за предприятията. Това вълнуващо партньорство с PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия е пример за нашия ангажимент да търсим нови възможности за сътрудничество и инвестиционни възможности, които допълнително ще ускорят нашата експанзия“, коментира Хатем Дауидар, главен изпълнителен директор на групата „e&“.
Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2024 г. или преди това като подлежи на регулаторни одобрения. Освен това сделката вероятно ще бъде обект на преглед по Регламента за чуждестранните субсидии на ЕС.

Финансово-инвестиционната група ППФ (PPF Group) закупи през 2018 година телекомуникационните активи на норвежкия телеком „Теленор“ в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. Сделката тогава бе за 2.8 млрд. евро.

Магазин за Акумулатори

По-късно групата се оттегли от бизнеса в Черна гора, а „Теленор“ бе ребрандиран през 2022 г. на Yettel („Йеттел“).
Материалът СДЕЛКА: PPF Group на Петр Келнер ни продаде на араби, колко струва „Йеттел“? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ