24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Това е най-опасният плод за хора с висока кръвна захар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Храните с висок гликемичен индекс могат да причинят бърз скок на захарта, така че трябва да се избягват не само от диабетици, но и от всички, които се борят с кръвната захар.

Тези храни карат тялото да произвежда истински прилив на инсулин, за да противодейства на въглехидратите и обичайното последствие, което е чувство на глад в рамките на два до три часа.

Ето защо човек изпитва пристъп на желание за допълнително количество храна.

Първи в списъка с рискови плодове, които имат висок гликемичен индекс, е бананът, но трябва да избягвате и портокалите, мангото, гроздето – прясно и сушено, както и фурмите.

В края на този списък са крушите.

От плодовете всички видове горски плодове са с нисък гликемичен индекс – ягоди, къпини, малини, боровинки, след това сливи, киви и грейпфрут.

Проверка по рама

Освен внимателното подбиране на плодовете, всеки, който има проблеми с висока кръвна захар, трябва да се погрижи и за балансираната си диета.

Добре е да се включват пълнозърнести храни, бобови растения и зеленчуци. Също така трябва да се прави ясна разлика между здравословните храни и тези с нисък гликемичен индекс. Динята например се смята за здравословна храна, но гликемичният ѝ индекс е висок.

Други примери за храни с висок гликемичен индекс са захар и сладкиши, безалкохолни напитки, бял хляб, картофи и бял ориз./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ