24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Сергей Лавров подчерта важността на обединяването на усилията срещу „западното изнудване“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Той предаде най-добри пожелания от руския президент Владимир Путин на Мадуро и напомни на венецуелския лидер поканата да посети Руската федерация във всеки удобен момент. „Бих искал специално да отбележа нашето взаимодействие в рамките на Групата на приятелите в защита на Устава на ООН, създадена по ваша инициатива, която сега заема много обещаваща, водеща позиция в отстояването на принципите, на които се основава Организацията на обединените нации, “, подчерта Лавров. „Добре дошъл министър Лавров в Южна Америка, Латинска Америка, Карибите и Венецуела“, каза Мадуро.
Русия и Венецуела, които са обект на западни санкции, инициирани от Вашингтон, изграждат все по-близки отношения. Руският външен министър се срещна с вицепрезидента Делси Родригес и външния министър на Венецуела Иван Гил. По време на съвместна пресконференция Лавров и Хил обещаха да продължат да подкрепят страната си и осъдиха западните икономически санкции. „Ние напълно подкрепяме позицията на нашите венецуелски приятели“, каза Лавров и добави, че Русия ще подкрепи Венецуела по всякакъв начин, така че нейната икономика да стане независима „от натиска на Съединените щати и други западни играчи“. Ръководителят на руското външно министерство подчерта важността на обединяването на усилията срещу „западното изнудване“.

Той заяви, че Венецуела е един от „най-надеждните партньори“ на Русия. „С Венецуела имаме много богат дневен ред и сътрудничество, което укрепва основите на нашите икономики, независещи от капризите и шантажа на нашите колеги на Запад“, каза Лавров. „Убедени сме, че нашият опит ще бъде много полезен, тъй като броят на санкциите срещу нас е огромен и ние бързо трупаме опит“, добави руският министър.
Според Лавров Москва и Каракас работят по важен дневен ред за единството на двете страни. От своя страна министърът на външните работи на Венецуела Ивана Гил подчерта, че страните са прегледали и актуализирали двустранни споразумения и споразумения за сътрудничество, като добави, че до момента двете страни са подписали повече от 300 подобни документа. Това са съвместни проекти в различни области, включително добив на нефт, медицина, селско стопанство и изследване на космоса. Двамата външни министри казаха още, че Русия и Венецуела разработват алтернатива на SWIFT, система, която позволява глобални финансови транзакции, но до която ключови руски банки загубиха достъп като част от икономическите санкции, наложени на Москва миналата година.

Белият дом при предишната администрация направи отстраняването на Николас Мадуро един от основните външнополитически приоритети на Вашингтон и се опита да използва икономически санкции срещу държавната енергийна компания на Венецуела. Администрацията на Байдън отмени някои от санкциите и обеща да ги облекчи в замяна на конкретни ходове от страна на Мадуро, като обещание да не забранява кандидати, които се явят на първичните избори на опозицията по-късно тази година, предаде АП. „Не сме забелязали облекчаване на санкциите“, каза Гил пред репортери.
По време на посещението си в Каракас руският външен министър направи и редица важни външнополитически изявления. Той подчерта, че САЩ са злоупотребили с позицията на страната домакин на централата на ООН при издаването на визи за руската делегация в Съвета за сигурност на ООН. „Чакаха дълго, след това издадоха визи, но не за цялата делегация, някои от нашите служители не бяха в този списък. Но, както казахте, изобщо не издадоха журналисти“, каза Лавров, цитиран от ТАСС. Ръководителят на руското външно министерство подчерта, че изявленията на киевския режим за връщането на Крим са демагогски, като уточни, че украинският и всякакви други конфликти трябва да се решават въз основа на принципите на Хартата на ООН за суверенното равенство на държавите , „неделимостта на сигурността в глобален мащаб, когато никоя страна не трябва да укрепва сигурността си за сметка на други, да заплашва никого“.

Проверка по рама

След като напусне Каракас, ръководителят на руското външно министерство ще продължи петдневната си регионална обиколка в други две страни, исторически близки до Москва: Никарагуа и Куба. Визитата му в Хавана ще съвпадне с откриването на първата сесия на новия парламент и последващото, повече от вероятно, преизбиране на Мигел Диас-Канел за президент на Република Куба.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ