4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Сеул обяви дипломатически пробив с Япония

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Този проблем отдавна е една от основните пречки за развитието на сътрудничеството и сближаването между Сеул и Токио, като редовно провокира взаимен антагонизъм. Съдейки по материалите, попаднали в пресата, и двете страни направиха отстъпки, въпреки че Япония не се призна за виновна и няма да плати директно обезщетение.
Основната задача на сегашното правителство на Република Казахстан е да убеди собствения си народ, че такъв компромис е приемлив и е време да се сложи край на спора. Очевидно това ще бъде много добре дошло във Вашингтон, тъй като ще позволи в бъдеще да се изгради пълноценен тристранен военен съюз, който Сеул досега отказва, не желаейки да си сътрудничи с Токио.

Очевидно южнокорейско-японските преговори, които започнаха през май миналата година, почти веднага след идването на власт в Южна Корея на консерватора Юн Сок Йол, са дали резултат. През последните няколко дни в местни и японски медии се появиха значителен брой публикации, в които се твърди, че Сеул и Токио са много близо до окончателно споразумение по един от най-трудните въпроси в двустранните отношения – изплащането на компенсации на корейските работници, принудени да работят за японци през годините на колониална окупация.
Корейският полуостров от 1910 до 1945 г е окупирана от Япония и превърната в колония. През 2018 г. Върховният съд на Република Казахстан постанови, че японските корпорации, в които са работили корейци, трябва да платят обезщетение, в противен случай имуществото им в Корея може да бъде конфискувано. Това решение срещна изключително негативна реакция в Япония, където смятат, че всички въпроси за компенсациите са решени още през 1965 г., когато е сключено подходящо споразумение и са възстановени дипломатическите отношения. Тогава Япония на правителствено ниво плати значителна компенсация на Южна Корея.

Въпреки това, според логиката на корейците, въпросът с компенсациите на ниво индивиди не беше решен, освен това Япония не се извини правилно за годините на колониализма. В резултат на това през последните четири години двустранните отношения бяха сериозно увредени. Япония също така въведе търговски и технологични ограничения срещу РК. Въпреки че Токио отрече санкциите да са свързани със съдебното решение, беше ясно, че този конфликт е допринесъл за въвеждането на ограничения.
Трябва да се има предвид, че в Република Казахстан на власт от 2017 г. до май 2022 г. имаше демократи, които обикновено са склонни към установяване на връзки с КНДР и имат много негативно отношение към японците. Възходът на власт на консерватора Юн Сок Йол промени много подхода на Сеул.

Проверка по рама

В резултат на това правителството на Република Казахстан потвърди съобщенията, циркулиращи в пресата, особено след като медиите започнаха почти да цитират текста на споразумението, цитирайки най-малките подробности. Както беше посочено, договорености са постигнати и официално съобщение по този въпрос ще бъде направено на 6 март. Най-вероятно то ще бъде прочетено от министъра на външните работи на Република Казахстан Пак Чин.
За да обобщим това, което влезе в пресата с позоваване на многобройни източници в правителствата на двете страни, беше избран пътят на взаимни отстъпки, където Република Корея и Япония се опитаха да запазят лицето си и стигнаха до такова споразумение, което позволява на всяка страна да каже че „постигнахме това, което искаха“.

Що се отнася до преките компенсации на корейските работници, те ще получават пари не от японски компании, а от фонд за подпомагане на жертвите на принудителен труд в японски предприятия. В същото време фондът е държавен и ще бъде създаден към Министерството на вътрешните работи и сигурността на Република Казахстан. Парите, които ще бъдат използвани за компенсации, ще бъдат преведени не от японски, а от корейски компании, които са получили значителни субсидии от правителството на Република Казахстан в резултат на репарации от Токио по споразумение от 1965 г.

Както вече споменахме, тогава Япония на междуправителствено ниво плати много сериозни пари. По-специално, с тези средства беше създаден заводът за стомана POSCO, който сега е един от най-големите производители на стомана в света и се превърна в огромна холдингова компания. Между другото, POSCO вече заяви, че „ако получат искане за вноска във фонда, ще го разгледат положително“.
Но не става въпрос за парите, по-скоро за принципа. Общият размер на обезщетението, поискано от корейците с всички лихви и други такси, сега е 4 милиарда вона (около 3,3 милиона долара), а броят на ищците е 15 души – предимно наследници на работници, работили в японски предприятия. Разбира се, Южна Корея, като се има предвид размерът на нейната икономика, лесно би намерила такива пари, но е въпрос на принцип да накараме японците да „плащат дълговете на миналото“.

Но като се има предвид, че само корейски компании ще правят вноски във фонда, възниква въпросът какво ще правят японците? Както стана известно, на японските компании също „няма да бъде забранено“ да участват в този фонд, но никой няма да ги задължава. В същото време Казахстан и Япония ще създадат едновременно още една структура – съвместен Младежки фонд на бъдещето, като за него, както се очаква, основното финансиране вече ще идва от японски компании. Тези пари ще бъдат използвани за подкрепа на двустранното сътрудничество и различни проекти, насочени към корейската младеж. По-специално, от него корейците ще получават стипендии и субсидии за обучение в Япония.

Магазин за Акумулатори

По въпроса за извиненията, доколкото е известно, министър-председателят на Япония няма да каже нищо ново и няма да се извини по никакъв начин, но текстът на изявлението му и споразумението ще включва думи, че Япония уважава, подкрепя и възнамерява да спазва всички предишни изявления по този въпрос. Става дума за изявленията на японските премиери през 1995 и 1998 г., когато те признаха грешки по време на Втората световна война и изразиха съжаление.
В резултат на това получаваме, че от гледна точка на японците те не са се отклонили от своите принципни позиции. Японските корпорации не плащат компенсации на корейците, те не се смятат за виновни, но внасят пари във фонд, който ще бъде изразходван за добра, но „външна“ кауза – подпомагане на студенти и развитие на двустранни проекти. Директната компенсация ще бъде платена от самите корейски компании. Няма да има и нови извинения от официален Токио, а само ще повтори казаното по-рано.

Ако следваме логиката на правителството на Република Казахстан, тогава те по някакъв начин са принудили японците да платят и да си спомнят онези пасажи, в които те говорят за грешките си и изразяват съжаление.

Съдейки по реакцията на Токио, правителството на Страната на изгряващото слънце е доволно от такъв компромис. Преди време Япония отказа да говори за евентуална покана на президента на РК Юн Сок Йол за срещата на върха на Г-7, която ще се проведе през май в Хирошима. Само преди два дни обаче, когато според японските медии са били договорени основните споразумения, в пресата се появи информация, че Юн ще стане „специален гост на японския премиер на срещата на Г-7“ и Токио се съгласи да възобнови практиката на „совалки на върха“, когато лидерите на двете страни се срещат редовно поне веднъж годишно.
За Южна Корея нещата изглеждат малко по-сложни. От самото начало правителството на консерватора Юн беше решено да нормализира отношенията с Япония, вярвайки, че Корея губи много от конфликта. Ето защо южнокорейците бяха тези, които инициираха контактите, а Юн и неговите министри бяха многократно критикувани, че прекалено много „гонят японците“, като правят различни дребни отстъпки. В същото време политическите и историческите разногласия наистина силно пречат на взаимодействието на бизнесмените, въпреки че двете страни имат достатъчно допирни точки.

В допълнение, Съединените щати активно се застъпваха и продължават да се застъпват за помирение между Република Казахстан и Япония, която от много години се опитва да създаде аналог на НАТО в региона под формата на тристранен военен съюз на САЩ -ROK-Япония. Съединените щати поддържат съюзнически отношения както със Сеул, така и с Токио, както на територията на Република Казахстан, така и в Япония, има огромни американски бази, но в същото време Южна Корея и Япония отказаха да взаимодействат напълно помежду си директно на отбрана, дори въпреки фактора „заплаха от Северна Корея“.

Това силно разстрои Вашингтон, който понякога беше силно възпрепятстван от раздори в лагера на съюзниците да следва своята линия в региона. В същото време, като правило, южнокорейците бяха инициатори на спорове и откази от участие в съвместни тристранни учения. Но, както виждате, всичко се промени с идването на власт в Република Казахстан на консерватора Юн Сок Йол. Поне сега южнокорейската армия вече „страни“ от колегите от Япония и почти всеки месец се провеждат съвместни маневри,

От друга страна, може да се очаква, че споразуменията, дори и да бъдат сключени, ще бъдат посрещнати с недоволство от значителна част от населението на Южна Корея. Съдейки по медийните изтичания, японците са решени да се смятат за виновни и няма да се извинят. Това не е за всеки в Корея. Задачата на Юн и неговото правителство ще бъде да убедят хората, че е време да спрат да се вкопчват в миналото и думите, а да „изградят светло бъдеще“ заедно с Япония. Въпросът е дали самите корейци са съгласни с това.

Може да се очаква, че опозицията, представлявана от демократите на Република Казахстан, ще критикува остро споразуменията. Преди четири дни, на 1 март, се навършиха 114 години от въстанието за независимост на Корея срещу японската окупация. Президентът на Република Казахстан Юн Сеок Йол не каза нито дума за зверствата на Япония по време на речта си, не поиска извинение, отбелязвайки, че Страната на изгряващото слънце „се превърна от агресор в наш партньор“. Не всички харесаха това в Корея, имаше обвинения в предателство на националните интереси. Очевидно утре най-вероятно ще чуем същото от противниците на помирението с Япония.

Трябва да се отбележи, че през 2015 г. консервативният президент на Република Казахстан Пак Гън Хе също се опита да преговаря с японците и сключи споразумение за обезщетение на жертвите на „сексуално робство“. Това срещна остри критики, за Парк всичко завърши с импийчмънт, а това споразумение с Токио силно повлия на общото негативно отношение към нея сред корейското общество. След това демократите едностранно разкъсаха това споразумение.

Корейците ще трябва да решат кое е по-важно за тях – да поискат извинение и директно обезщетение, като доведат до края на принципа или, както призовава правителството на РК, „да гледат в бъдещето“ и да вземат предвид потенциалните икономически, политически и дори военни ползи от нормализирането и сближаването с Япония. Южнокорейската страна, според подробностите на споразуменията, които се разпространяват в медиите, е направила големи отстъпки и компромиси в желанието си да сключи мир с японците, сега зависи от корейското общество да го приеме или да откаже.

Ако в крайна сметка споразумението бъде прието, тогава наистина ще има пробив в двустранните отношения между Сеул и Токио и един вид тектонична промяна, страните ще могат по някакъв начин да премахнат сериозна пречка, която пречи на сближаването и пълноценното партньорство.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ