-1.2 C
София
понеделник, декември 4, 2023

Схема за $1,4 милиарда: Военният министър Тодор Тагарев аут от кабинета?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Пеевски, двама от най-важните депутати в сглобката, нападнаха почти едновременно военния министър Тодор Тагарев, който отдавна трябваше да бъде изритан от кабинета.
„Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката веднага. Той не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе, комисиите да го разгледат – това е законовият ред. Не може да иска нищо“, заяви депутатът от ДПС Пеевски пред журналисти в парламента.

Само в Новините Днес: Тодор Тагарев обсебен от първия си братовчед – ченгето Митко (РАЗКРИТИЯ)

Думите му бяха предшествани от настояване на военния министър Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите „Страйкър“ преди местните избори, защото в противен случай сроковете може да бъдат пропуснати. Бързането на Тагарев е доста подозрително предвид слуховете за милионни комисионни от сделката за $1,376 млрд.!
Резонно, ако ПП-ДБ се издъни на вота след 3 седмици, както се очаква, кабинетът да падне и плановете на Тагарев покрай сделката за 1,4 милиарда долара да пропаднат, вероятно затова е и бързането договорът непременно да се подпише преди 29 октомври.

Само минути след Пеепвски в атаката срещу нефелния министър се включи и Борисов, който заяви, че е възмутен. “В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в НС. За страйкърите ще привършим процедурата декември месец. Да прави такива изявления не му прави чест”, добави Борисов.
В атаката се включи и шефът парламентарната комисия по отбрана. “Ние не можем да действаме в такъв график, който само и само да позволи посещението на министър Тагарев в САЩ след две седмици да се снима с подписването”,  обяви Христо Гаджев, който е депутат от ГЕРБ. Той натърти, че по друго решение – това за изпращането към Украйна на бойните машини от МВР, не се прави нищо.

Проверка по рама

„То е от юли месец, а сега през октомври няма нищо, дори няма споразумение между двете държави кога ще се пратят, три месеца минаха. “Всички останали решения правим, защото МС не прави нищо, а основните неща за тази не коалиция бе помощта за Украйна. Защо МС се бави? Министрите да започнат да си вършат работата“, заяви Гаджев.
Преди това военният министър Тодор Тагарев обяви, че у нас има военнизирани структури, поддържани от Кремъл, обучавани в България и в съседни страни, включително и от чужди инструктори, на които той не знаел как точно противодейства българската държава.

Министърът на отбраната заяви това пред Би Ти Ви на въпрос за петата колона на Москва в България и за изгонените от Руската църква, които той нарече „свещеници с пагони“.

„Не мога да потвърдя, но имаше информация за организация и поддръжка на военизирани организации на наша територия от тяхна страна. Това въобще не е работа на църквата“, обясни Тагарев на въпрос. Такива били организациите „Васил Левски“ и „Шипка“, които са поддържани от Кремъл и работят против българската държава, твърди той и добави, че става въпрос за български граждани, които няма как да бъдат експулсирани.
Заблуда в Новините Днес: Московският възпитаник Тодор Тагарев професор ли е и по какво? Каква диплома крие военният министър на ГЕРБ-ПП (ДОКУМЕНТ)

„Имаше информация за инструктори, които се изпращат тук за военна подготовка, или в други страни, близо до нас, където ходят заедно на някаква подготовка“, обясни министърът и обяви, че работата им представлява заплаха за националната сигурност. Не мога да кажа за контрол на тези процеси, но в последните месеци не съм чувал нищо за тези организации, може би по някакъв начин се е въздействало, коментира Тагарев.

През декември м.г., прокуратурата и ДАНС изведнъж се задействаха срещу паравоенната организация „Шипка“. Това стана едва тогава, независимо че сигнали за нейната дейност имаше от години. „На 12.12.2022 г. е получен сигнал в прокуратурата, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“. В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ е противодържавна“, написа държавното обвинение в официално съобщение по онова време.

Магазин за Акумулатори

Тогава бе обявено, че сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“, за да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор щял да извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление. Оттогава няма публична информация какво е предприето и какво е свършено.
Още през 2016 г. от Българския хелзинкски комитет с официално писмо до институциите поискаха тази организация да бъде проверена и закрита. В сигнала се предупреждаваше и за „Български воински съюз „Васил Левски“.

БХК тогава заяви, че двете дружества създават тайни и военизирани структури, които си поставят за цел да извършат престъпления (опит за преврат, бунт или въоръжено въстание за събаряне на властта“, като данните им се базираха на открити източници – сайтовете и Фейсбук страниците на организациите, видеа в мрежата.

Оставка в Новините Днес: Военният министър Тодор Тагарев съди… МО за 50 000 лв. – московският кадър е в конфликт на интереси (№ на делото)

Военният министър се обърна към протестиращите на АМ „Тракия“ с предложение за работа: „Ако някой се притеснява за работата си и е готов на тежък труд, е добре дошъл. Тези, които са психически и физически годни, са добри дошли в армията. Ние имаме нужда, първа категория труд е. Поне 1000 души от този регион можем да вземем в армията, стига да са годни за военната служба“.
Ракетите С-300, които депутатите решиха да дадем на Украйна, са малко на брой, обясни отново министърът. Точната им бройка обаче е секретна информация. Става въпрос за дефектни ракети, които българската армия няма как да използва или да ремонтира, но украинската – да. В парламента обаче от БСП, които са против помощта за Украйна, се усъмниха какво значи дефектни ракети и дали наистина са такива.

„Неизправни означава, че като се правят проверки, различни технически параметри трябва да бъдат в определен диапазон. Когато не са в този диапазон, а излизат значително, тяхното използване е много рисково за военнослужещите, които би трябвало да ги изстрелват“, обясни той.

Има искане за нови дарения на въоръжение за Украйна, потвърди министърът.

Министърът отрече да тече мобилизация. А повиквателните, които получават мъже от запаса, били стандартна процедура. Става въпрос за 260 в Ямбол и 150 в Стара Загора.

Материалът Схема за $1,4 милиарда: Военният министър Тодор Тагарев аут от кабинета? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ