22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Шест мита за простатната жлеза

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Информация за ДПХ – доброкачествено увеличена простата – има много, но все още сред мъжете се ширят няколко заблуди. За да ги разсее, потърсихме мнението на уролога от “Хил клиник” д-р Александър Боцевски. Той разбива шестте погрешни представи за простатата. 
1. Ако нямаш оплаквания, не ходи при уролог

Не! Посещението при специалист уролог и лабораторното изследване на PSA туморния маркер е силно препоръчително за всеки мъж над 50-годишна възраст.
А при господа, които имат фамилна обремененост, т.е. техен по-голям брат, баща, чичо е бил засегнат от простатен карцином, то профилактиката трябва да започне 5 години по-рано. Първата среща с уролог цели не толкова разрешаване на съществуващи проблеми, колкото оценка на състоянието на жлезата и намиране на евентуални проблеми, които мъжът не оценява. Добре е да посещавате винаги един и същи лекар, който да следи и годишните отклонения на стойностите на PSA.

2. Голяма ли е простатата, очаквай да ти открият рак 

Не! Увеличената простата не означава злокачествено заболяване, нито е предпоставка за развитие на рак. Рисковете за появата на онкологичен проблем не са свързани по никакъв начин с големината на жлезата. В “Хил клиник” разполагаме с много точни методи, които да изследват суспектните за рак пациенти.
3. Пий хапчета, билки или хранителни добавки, за да спреш растежа на простатата

Проверка по рама

Не! Науката не разполага с открити формули, които да ограничат този процес, и затова най-честото му решение е оперативно, механично отстраняване на хиперплазиралата тъкан. Медикаментите могат да облекчат симптомите на долните пикочни пътища, но не и да гарантират задържане обема на простатата. Лечението на увеличената простата навсякъде по света е строго хирургично.
и във Фейсбук/media/source/202307/1688980057_d_r_aleksandr_bocevski_xil_klinik_urolog_v_operacionnata.jpg“ title=“undefined“>

4. След операция на увеличената простата ще загубиш потентността си

Не! Лазерните операции на простатната жлеза са много щадящи и не засягат нервите, отговарящи за ерекцията. След премахване на увеличена простата с лазер сексуалният живот е възможен, а някои мъже споделят, че дори е по-задоволителен.
5. Обърни се към лекар само ако смущенията в уринирането вече не може да се търпят

Не! Нелекуваната дълго време увеличена простата (ДПХ) е състояние, което уврежда функцията на бъбреците и  пикочния мехур, стеснение на уретрата и пр. Когато прекалено дълго отлагате консултацията или не следвате назначената терапия, може да достигнете и до спешно състояние – остра задръжка на урина, която може да доведе до бъбречна недостатъчност. В същото време има опасност от наличие на рак на простатата, който не дава никакви симптоми. Единственият начин той да се открие навреме, да се диагностицира точно и да се излекува е мъжът регулярно да посещава своя уролог.

Магазин за Акумулатори

6. Ако имаш лазерна операция на простатата не ходи вече на уролог
Не! Всъщност операция на ДПХ осигурява нормално уриниране, връща струята и подобрява общото състояние на мъжа, но не отменя изследването на PSA веднъж годишно. 

и във Фейсбук/media/source/202307/1688980057_mg_9647_246x369.jpg“ style=“margin-left: 6px; margin-right: 6px; float: left;“ title=“undefined“>

Продължаваща кампания:
Всеки мъж с диагностициран рак на простатата може да се възползва от напълно безплатна консултация  с уролог в “Хил клиник”, която да му помогне при избора на адекватен метод  и място за извършване на лечението. Възползвайте се от второто експертно мнение на специалистите от столичната болница, които притежават огромен опит в изготвянето на индивидуален терапевтичен план съобразно състоянието, възрастта и придружаващите заболявания на всеки отделен пациент въз основа резултатите от проведената биопсия, ЯМР или скенер, костна сцинтиграфия.

В “Хил клиник” имате и уникалната възможност за консултация с проф. д-р Уве Щолценбург от Лайпцигската университетска болница. Световноизвестният експерт консултира пациенти, подходящи за радикално лечение чрез простатектомия. Неговите прегледи се заплащат и се провеждат след предварително запазване на час по телефона (консултациите могат да се направят и по документи от близки на пациента).

За допълнителна информация:  02 4393131

През юли може да се възползвате от консултация и изследвания на простатата в “Хил клиник” на намалена цена 40 лв.

Запазете час на 02 439 3131, www.hillclinic.cоm

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ