1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

ШОКИРАЩО: България влезе в „сивия списък“ за пране на пари, Панама и Кайманите излязоха

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

България бе включена в петък в „сивия списък“ на страните, поставени „под засилено наблюдение“ от Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари (известна със съкращението на наименованието си на английски език FATF). В същото време емблематични места за пране на пари като Панама и Каймановите острови са извадени от списъка, става известно от комюнике на органа.
По този начин България се присъединява към 22 други юрисдикции в този списък, от който бяха изключени също Албания и Йордания.

В списъка влизат юрисдикции, при които са налице „стратегически недостатъци в режимите им за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия за масово поразяване“, но те „работят активно“ с FATF за отстраняването им.
Над 200 страни и юрисдикции са поели задължение да прилагат нормите на FATF.

През октомври 2023 г. България пое политически ангажимент на високо ниво да работи с FATF и MONEYVAL за укрепване на ефективността на своя режим за борба срещу изпирането на пари, отчитат от работната група. От май 2022 г. България е постигнала напредък по препоръчаните действия за подобряване на международното сътрудничество.
Страната се е ангажирала да работи за изпълнение на своя план за действие на FATF чрез редица мерки:

Проверка по рама

(1) прилагане на националната си стратегия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма чрез приемане на цялостен план за действие;
(2) отстраняване на оставащите пропуски в техническото съответствие;

(3) основан на риска надзор за оператори на пощенски услуги, обменни бюра и брокери на имоти;

(4) гарантиране, че информацията за действителните собственици, съхранявана в регистрите, е точна и актуална;
(5) завършване на внедряването на автоматизираната система за автоматизирано приоритизиране на съмнителни преводи;

(6) подобряване на разследванията и съдебните преследвания на различни видове пране на пари в съответствие с рисковете, включително корупция в големи мащаби и организирана престъпност;

Магазин за Акумулатори

(7) мерки за конфискация;
(8) осигуряване на възможност за провеждане на паралелни финансови разследвания във всички разследвания за тероризъм;

(9) отстраняване на пропуски в рамките на целевите финансови санкции и др.

FATF работи със страните от „сивия списък“ по прогреса им при решаването на проблемите, свързани с изпирането на парти и с финансирането на тероризма, и „призовава тези юрисдикции бързо да изпълняват плановете си за действие в уречените срокове“, се казва в документи на групата, одобрени на нейно пленарно заседание в Париж.
Стандартите на FATF не предвиждат премахване на цели класове клиенти, а призовават за прилагане на подход, основан на риска.

FATF не внесе изменения в своя „черен списък“, в който фигурират страни със „сериозни стратегически недостатъци“, но призова страните и юрисдикциите, ангажирали се с прилагането на нормите на групата, „в най-тежките случаи (. . .) да прилагат контрамерки за защита на международната финансова система от изпирането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението“ на ядрените оръжия“.

В „черния списък“ на FATF фигурират Северна Корея, Иран и Мианма.

Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари има за задача да изследва начините на финансиране на тероризма и прането на пари. Тя изработва норми и отправя предложения към страните, задължили се да прилагат нормите ѝ, за да взимат необходимите мерки за справяне с недостатъците, за които сигнализира FATF.

Материалът ШОКИРАЩО: България влезе в „сивия списък“ за пране на пари, Панама и Кайманите излязоха е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ