1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Шпионска апаратура докарана в Руската църква с алуминиеви куфари през 2018 г.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

На 4 април т.г. в Даниловския манастир, разположен на десния бряг на река Москва в руската столица, цари голямо оживление. Излъскана е до блясък патриаршеската и синодална резиденция, както и сградата на катедра „Външни църковни взаимоотношения”.
Подготвя се важна срещата на главата на Руската православна църква патриарх Кирил със седем ключови свещеници. Всички те ръководят мисиите в далечна чужбина. Задачите, които Кирил им спуска, са ясни – да провеждат хибридните атаки на Кремъл и да печелят сърцата на вярващите на страната на диктатора Владимир Путин във войната му срещу Украйна1 предаде „Уикенд“.

Нещо повече, за западния свят отдавна не е тайна, че задграничните структури на Руската православна църква (РПЦ) са прикритие на мощната руска резидентура, оплела Европа и САЩ. Създадена още от КГБ, сега тя се ръководи от Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). В центъра на тази шпионска мрежа в расо е самият патриарх Кирил със светското име Владимир Гундяев.
Той се оказа агент на КГБ с псевдоним Михайлов, разкриха този февруари швейцарски медии, като се добраха до полицейското му досие, което се пази във федералния архив в Берн. Вербуван е на 18 г., а през 70-те години на миналия век е бил съветски шпионин в Женева в Световния съвет на църквите. Само в периода от 1969 до 1989 г. във въпросното досие има 37 вписвания.

След приключване на агентурната си мисия в Женева, Гундяев многократно се връща в Швейцария. Кара ски, като веднъж дори си счупва ключицата на пистата, върти и бизнеса на Руската православна църква (РПЦ) с имоти и петрол. Предшественикът му Алексий II е работил под агентурния псевдоним Дроздов. Агенти на КГБ са били абсолютно всички висши епископи в РПЦ, както и клириците и миряните, допуснати до международните контакти на църквата. Само че в КГБ Владимир Гундяев е полковник, а в СВР е с чин генерал.
В Даниловския манастир отдясно до Кирил се е курдисал Волоколамският митрополит Антоний, председател на отдела за външни църковни връзки на РПЦ, а от другата страна е протойерей Николай Лищенюк, заместник на отдела. До протойерей Николай е застанал не кой и да е, а архимандрит Васиан  (Змеев), същият който беше експулсиран от ДАНС на 21 септември като предстоятел на подворието на РПЦ у нас в руската  църква „Свети Николай Чудотворец” заедно със секретаря на подворието протойерей Евгений (Павелчук). Васиан е руски гражданин, а Павелчук – на Беларус. И на двамата им е забранено да влизат в България за срок от 5 години.

Проверка по рама

Разузнавателни източници казаха пред „Уикенд”, че Васиан е подполковник и ключов резидент на СВР у нас, а протойерей Евгений е майор. Нещо повече – те поясниха, че руската църква на пъпа на столицата ни се е превърнала в явка на наследника на КГБ. По агентурна линия Васиан е вербуван от патриарх Кирил, който в катедралния храм „Христос Спасител” в Москва лично го издига в сан архимандрит.
Предшественикът на Васиан в София – архимандрит Филип (Василцев), също беше изгонен от властите у нас. Сега той представлява РПЦ при Православна патриаршия на Антиохия и целия Изток в Дамаск и Бейрут.

По всичко личи, че Васиан и Евгений са забравили пророческите думи на Свети Лука в третото според реда в Новия завет канонично Евангелие: „Понеже няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве” (Лука 8:17). И двамата свещеници имат широко акламирани биографии като духовни чеда, отдали се на Бога, но и ревностно крият тайни.

48-годишният Васиан, роден като Николай Валериевич Змеев, над 10 години – от 2004 до 2015 г., заема важния пост на проректор по възпитателната работа на Московската духовна семинария и академия. През този период той съвместява и скрита длъжност – зам.-ректор по образователната дейност на Московската държавна академия за физическа култура, разположена в с. Малаховка край руската столица.
Академията е смятана за филиал на КГБ, където се обучават кадрите на разузнаването по бойни спотове. Напуска семинарията в резултат на повишение – патриарх Кирил го назначава за свой представител в Беларуската екзархия. От 28 ноември 2018 г. Васиан е член на „Императорското православно палестинско дружество”.

Организацията, създадена по царско време за образование и поклонение на светите места, сега се оглавява от Сергей Степашин. Той е първият директор на ФСБ – Федералната служба за сигурност, която е прекият наследник на КГБ. Степашин е в списъка на санкционираните от ЕС заради окупацията на Крим през 2014 г. и войната в Украйна. С дружеството избухна скандал в Гърция през 2018 г., когато властите в южната ни съседка изгониха двама руски дипломати, които се опитвали, „да подкупват гръцки митрополити и манастири в Света Гора” с цел да подкрепят руски политически и икономически интереси.

Магазин за Акумулатори

Изненадващо през 2019 г. в София беше назначен протойерей Евгений Павелчук от клира на Минската епархия. Изпращането му на служение в руската църква съвсем не е случайно. Кариерата му започва в Гродненската епархия на РПЦ в Беларус, където той отговаря за „сътрудничество с военни структури” и основава военизираните отряди –(военно-патриотични клубове) „Славяни” и „Дружина”. Тяхната група в официалния сайт на „В Контакте” е украсена с руски знамена и е отправена покана към доброволци за войната „в защита на руснаците на територията на бивша Украйна”.
Павелчук е роден на 16 февруари 1966 г. в селцето Рудск, в Брестка област в Беларус. Служил е в секретното поделение 22 800 на Съветската армия. Бил е секретчик – отговорник за шифрите. „Уикенд“ установи, че поделението е било за противоракетна отбрана по време на Студената война, в което до 2009 г. са базирани на постоянно бойно дежурство ракети С-25 и впоследствие е закрито. На историческия сайт „Урбантрип“ има 49 снимки от бившия казармен комплекс, който сега буквално е разграбен, а на плаца се намира разфасован стар военен „ЗИЛ“. 20 потребители с псевдоними, служили в секретната част, сега образуват на сайта затворена група.

„Бях в гората за 2 години, без изобщо да излизам. В секретна част. Но през втората година ме назначиха за „секретчик“ (отговорник за шифрите) на секретното поделение. Позицията е много отговорна, но в същото време имаше доста свободно време. Четях много, мислех още повече. Именно в армията мисълта за съществуването на Бог влезе в сърцето ми“, твърди Павелчук. 

Той завършва Минската духовна семинария през 2002 г., а през 2009 г. и Киевската духовна семинария. Започва кариерата си на свещеник в Шчучин, където живее със съпругата си Ирина. През 2015 г. изданието „Наша нива“ разследва дейността на „Дружина“ и на „Славяне“. И двата клуба набират бойци, които да се бият за осъществяването на идеологията „Русский мир“ (Руски свят – бел. ред.). Руски свят е понятие, съществувало по времето на Царска Русия и възродено от диктатора Путин.
То означава общество, обединено от руската култура, език, традиции и православна религия. Според разследването тези клубове набират непълнолетни, които после обучават в ръкопашен бой, стрелба с пистолети и автомати и базова първа помощ. Повечето от подрастващите са преминали през местния инспекторат за непълнолетни, където са обявени за „проблемни“. Един от ритуалите на членовете на клуба е да полагат клетва пред лика на Свети Александър Невски.

Павелчук през Васиан, който е „ушите и очите“ на Кирил в Беларус, е свързан с патриарха, а оттам и с руските служби. Водещият офицер на патриарх Кирил е акад. Евгений Примаков. Той е учен и дипломат, бивш руски премиер и външен министър. Разузнавач от КГБ с кодовото име Максим. Примаков е назначен през септември 1991 г. – след проваления опит за преврат срещу Горбачов, за първи заместник-председател на КГБ и ръководител на ПГУ – (външното разузнаване), а от 30 септември 1991 е ръководител на Централната служба за разузнаване на СССР.

След отделянето на Русия е назначен за първи директор на Службата за външно разузнаване, която оглавява от 1991 г. до 1996 г. Умира на 26 юни 2015 г. на 86 г., а опелото лично ръководи най-ценният му агент – патриарх Кирил. В livejournal.com, където са публикувани снимките от опелото на академика, се отварят всички, без една. На нея на заден план се вижда Васиан и вероятно тя е засекретена след изгонването му от България.

Под редакцията на акад. Примаков е издадено многотомното издание „История на руското външно разузнаване“. В един от томовете на две страници са описани шокиращи неща за руската църква у нас като явка на чекистите. Тя е била шпионско свърталище още преди 80 години – през първата половина на 40-те години на миналия век. Според информацията от архива на СВР, някъде към края на 1943 г. митрополит Стефан започва да сътрудничи с резидента на съветското разузнаване в София Дмитрий Федичкин, който се подвизава у нас като Дмитрий Яковлев и за когото „Уикенд“ ви разказа преди месец. Според документите договорката между двамата е постигната бързо.

Митрополитът е поставил исканията си по следния начин: готов бил да помага при едно-единствено условие – съветските разузнавачи да му помогнат да запази мястото си на столичен митрополит, а след време да и стане патриарх на БПЦ. Такава помощ му е обещана и Стефан, който е прекрасно осведомен за политическите интриги сред българската управляваща върхушка, започва редовно да информира Федичкин за враждебните на СССР планове на българските власти и техните немски съюзници.

Връзката с митрополита е поддържана чрез разположената до съветското посолство тогава Руска църква, а амвонът е използван за тайник. Когато съветският резидент Федичкин попитал митрополита това не е ли светотатство, Стефан отговорил: „Ако Бог узнае, че това служи на святото дело, той ще ни прости и ще ни благослови”. От този момент Светото Евангелие в амвона на църквата започнало да играе ролята на тайник, за предаване на информация на съветската резидентура.

Оставените сведения изглеждали като листове за молитви. С разрешение на Стефан Федичкин често използвал личния му автомобил „Кадилак”, който е имал пълен имунитет и бил пропускан без проверки от всички полицейски постове в София и околността. От автомобила на митрополита съветският резидент излъчвал кодирани съобщения по радиостанция. Местоположението, откъдето те се изпращат, Гестапо така и не успява да локализира. Именно Федичкин уведомява премиера Муравиев, че СССР ни е обявил война.

„Какво по-удобно място за конспиративни срещи – влизаш, палиш свещ, оставяш сведението, прекръстваш се и излизаш“, каза пред „Уикенд” източник от ДАНС. Той твърди, че агенцията е изпратила преди време два доклада за шпионската дейност на руските клирици, но служебните кабинети са ги покрили. ДАНС е действала ударно след изгонването на Васиан от Скопие за шпионаж заедно с двама руски дипломати, за да не попадне под ударите на партньорски служби.

Премиерът Николай Денков потвърди, че  решението за експулсирането на Васиан, Павелчук и на свещенослужителя Владимир Бонко като руски шпиони е „взето въз основа на секретен доклад“.

Още през 2018 г. ДАНС започва да следи под лупа Васиан. Тази година контраразузнаването засича и второ внасяне и инсталиране на шпионска апаратура. Тя е донесена в храма в сребристи алуминиеви куфари, а секретчикът Павелчук я инсталира. На контраразузнаването се изяснява, че „Свети Николай Чудотворец” е идеалната база за подслушване на подземните и надземни комуникации на институциите.

Храмът се намира на метри от триъгълника на властта – Министерски съвет, президентството и Народното събрание. Наблизо са Министерството на отбрана и МВР. Може би заради това посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова нареди на клисаря Александър Морозов да сложи верига с катинар на църквата. Така тя спря не само потока от вярващи, които искат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски, но и да даде възможност на резидентурата да си прибере шпионско оборудване.

Изгоненият Васиан облъчва миряните срещу НАТО

Васиан е не само ключов резидент, но и важен агент за влияние, ръководещ руските хибридни атаки у нас. Той облъчва миряните с проповеди срещу НАТО. В църквата дори е създадено и неделно детско училище, в което малчуганите изучават руски език и основите на православието, залегнали, разбира се, в руската църковна доктрина.

„Уикенд“ намери обявя за приема, който стартира на всеки на 20 септември, не само в сайта на подворието но и в проруски медии у нас. Порталът „ИЮ политикъл рипорт“ (EU Political Report) отбеляза, че чрез пропагандата на „Руски свят“ Кремъл се опитва да внесе разкол в политическите елити на Европа.

Материалът Шпионска апаратура докарана в Руската църква с алуминиеви куфари през 2018 г. е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ