30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

След седмица САЩ заплашват да изпаднат в неплатежоспособност, но политиците все още не могат да се споразумеят

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В края на миналата седмица администрацията на Байдън изглежда се оттегли от първоначалния си ултиматум към Конгреса за повишаване на тавана на националния дълг без обвързване с условия, предлагайки в замяна на решението за замразяване на разходите през следващата година. Но републиканците, които контролират Камарата на представителите, не приеха това предложение, очевидно разчитайки на допълнителни отстъпки от Белия дом. Преговорите бяха застрашени и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън реши отново да изплаши крайните срокове, като каза в писмо до лидерите на Конгреса, че без повишаване на лимита на държавния дълг, Америка може да изпадне в неплатежоспособност на 1 юни. Според нейната прогноза това обещава сериозни трудности за американските семейства, поставя под въпрос репутацията на САЩ и способността им да гарантират националната си сигурност. Тя призова да не се отлага търсенето на решение до последния момент, тъй като несигурността на ръба може да навреди на бизнеса и да повлияе негативно на кредитния рейтинг на САЩ.

Буксът с публичния дълг в Съединените щати спря въпроса за отпускане на нови пари на Киев

Байдън, след среща с опоненти в Белия дом, призна, че различията между страните остават, но го нарече „продуктивен“. „Потвърдихме отново, че не може да става въпрос за фалит и единственият път напред е да се придвижим към двупартийно споразумение“, каза той в изявление след разговорите.

Маккарти три пъти отговори с „не“ на въпросите на журналистите дали американците трябва да се подготвят за евентуален фалит и неприятните последици от него. Председателят на долната камара нарече тона на срещата в Белия дом „най-добрия в сравнение с предишните“, а останалите спорни точки сметна за „философски“. Той също така е уверен, че страните „ще успеят да постигнат“ компромис. „Президентът и аз ще говорим всеки ден, докато не решим това“, обеща той.

Въпреки че журналисти и експерти са единодушни, че страните все пак ще се споразумеят, не се съобщават параметри за евентуален компромис. Вярно, страните вече определено са единодушни, че военните разходи на САЩ няма да легнат под ножа. Маккарти каза, че споделя загрижеността на Байдън за нарастващите предизвикателства пред Америка от Китай, както и за конфликта в Украйна, който се нуждае от пари.

Проверка по рама

Междувременно според вестника Хълмът, поради спорове за държавния дълг, американските законодатели не бързат да обсъждат отпускането на допълнителни средства за военна помощ на Киев, въпреки че предварително одобрените суми може да изтекат до средата на края на лятото. В същото време нов кръг от дискусии по тази тема ще бъде първият след подновяването на Конгреса през януари тази година, когато Камарата на представителите премина под контрола на Републиканската партия, някои конгресмени са критични по въпроса за подкрепа на Украйна. В този смисъл, както посочва изданието, процесът на съгласуване на нов законопроект с пари за Киев ще даде яснота дали републиканците наистина ще се стремят да намалят тази помощ. Освен това, според източници на The Hill, резултатите от контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, прогнозирани от западните медии, могат да окажат влияние върху този процес.

Междувременно

Шофьор на товарен ван, който блъсна защитна ограда близо до Белия дом във Вашингтон в понеделник вечерта, е заподозрян в намерение да убие, отвлече или нарани президента на САЩ Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис и техните семейства.

Американските тайни служби, които защитават висши служители, са сигурни, че шофьорът е тръгнал да таранува умишлено. Според Ройтерс в колата му е открито нацистко знаме.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ