9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Спипаха кандидат-депутат от Бургас да кара с отнета книжка след присъда

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Осъден през януари за шофиране в нетрезво състояние кандидат-депутат преди дни отново е спипан да управлява МПС с алкохол в кръвта. Освен това той вече е и с отнета книжка. Става въпрос за лицето Васил Малчев. На предните парламентарни избори през октомври той бе 20-и в листата на ДПС в район Бургас.

Случаят му бе разгледан в Централната избирателна комисия (ЦИК) след запитване от Районното полицейско управление в Приморско дали Малчев е кандидат-депутат. Поводът бе, че той бе хванат да шофира с над 1,2 промила алкохол в кръвта, което е престъпление. Кандидат-депутатите обаче са с имунитет, а това спира разследванията срещу тях.

Изненадващо, тази седмица в ЦИК бе обсъдено аналогично запитване за Васил Малчев, но от Районното полицейско управление в Царево. Оказа се, че той е отново кандидат-депутат от ДПС и е пак на 20-а позиция.

Преди дни Малчев извършил друго нагло нарушение на пътя – управлявал автомобил при отнети права.

През януари политикът е получил условна присъда лишаване от свобода със съответния изпитателен срок заради шофирането в нетрезво състояние. Отнета му е и книжката за определен период.

В този срок, на 25 февруари около 12,20 ч. Васил Малчев е бил спрян в Царево с лек автомобил „Ауди“ А6 с бургаска регистрация. Тогава е констатирано, че същият е лишен от право да управлява МПС с наложената и влязла в сила преди броени седмици присъда. Изпробван е с дрегер, като пробата е положителна – 0.52 промила. След това обаче Васил Малчев дава кръв за анализ, при което концентрацията на алкохола „пада“ на 0.38. Именно кръвната проба вероятно ще спаси кандидат-депутата да лежи в затвора.

Проверка по рама

По информация на „Флагман“, прокуратурата ще се откаже от случая заради разпоредбата на чл. 343в, ал. 1 от Наказателния кодекс. Той повелява: „Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.“

От държавното обвинение (Районна прокуратура-Бургас) смятат, че престъпление е щяло да има, ако и кръвната проба е била над 0.5 промила. Сега Васил Малчев се очаква да получи само административно наказание.

Криминално

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ