0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Михаил Мишустин даде висока оценка на хуманитарните и икономически проекти в Таджикистан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Миналата година в Таджикистан беше реализиран голям съвместен образователен проект между Москва и Душанбе. През септември в няколко града на републиката пет нови училища приеха първите си ученици, в които обучението се провежда на руски език според руските стандарти. Учебното заведение в столицата на Таджикистан е кръстено на първия космонавт Юрий Гагарин. Михаил Мишустин разгледа модерните класни стаи, запозна се с менюто на училищното столово, което, както каза директорът, не без доза гордост, не се е повтаряло от две седмици. Както и в Русия, учениците от началните училища получават безплатна храна. В училището има дори „космическо“ меню в туби, а цената на такъв обяд е същата като за обикновените ястия.
Премиерът призова учениците да не се съмняват, че всички знания, които получават, ще бъдат полезни в бъдеще: „Все още не знаете как ще се разпореди съдбата с вас и каква информация и знания ще ви трябват в бъдеще. и жаждата за знания ще ви позволи да направите по-добър избор по-късно.“ След училище министър-председателят присъства на конференция за междурегионално сътрудничество „Бизнес и инвестиционно партньорство между Русия и Таджикистан“.

Министър-председателят кани бизнес средите и ръководството на Таджикистан в Русия
Търговско-икономическото сътрудничество между страните се развива динамично, отбеляза Мишустин на пленарното заседание. Според резултатите от миналата година търговският оборот се е увеличил с 18% и възлиза на 1,5 милиарда долара. „Това, разбира се, е рекорд за последните двадесет години, но не е много“, смята ръководителят на руското правителство.

По-нататъшното сътрудничество ще бъде принудено да се осъществява в трудни условия, предупреди Мишустин: „Това са условия, когато турбулентността на глобалната икономика и геостратегическото напрежение засягат всички области на нашата дейност.“ „Ние успешно се противопоставяме на такъв натиск“, каза ръководителят на кабинета на министрите на РФ, „осигуряваме стабилност на икономиката въпреки всички негативни прогнози, предприемаме мерки за стабилизиране на ситуацията на пазара на труда, подкрепяме нашите граждани и фирми“.
Премиерът предложи на своите таджикски партньори да си сътрудничат по-активно с Евразийския икономически съюз (ЕАИС), който според него е доказал устойчивост в настоящата трудна ситуация. Мишустин покани бизнес средите и ръководството на Таджикистан да вземат участие в големи международни събития, които ще се проведат в Русия тази година. През май Казан ще бъде домакин на форума Русия-Ислямски свят, а през юни Сочи ще бъде домакин на срещи на Съвета на правителствените ръководители на ОНД, Евразийския междуправителствен съвет, изложбата Евразия е нашият дом, Евразийския конгрес и Младежкия форум на ОНД и ЕАЕС .

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ