13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Спипан: Марин Димитров – Ярата изритан от МВР заради купон с мутрафона Ерджан Рашид – Роко

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Марин Димитров, известен с прякора си Ярата, обвинен за контрабанда на цигари заедно със сина си Стефан, подземния бос Никола Николов-Паскал и шефката на агенция „Митници” Петя Банкова, официално е беден като църковна мишка.

За дългогодишната си кариера като агент на Държавна сигурност, офицер от МВР след промените на 10 ноември 1989 г., а в последствие директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Димитров успява да се сдобие само с един апартамент в Хасково и огромна къща с басейн в близко село, пише „Уикенд”.

За чувалите с пачки евро, каквито снимки вече се появиха, а и самият той в миналото се е хвалел, можем само да се досещаме.

Проверка установи, че Мартин Димитров – Ярата има оперативно интересни контакти още от първите години на прехода. Като държавен служител той си позволява да прескача рамките на закона, но винаги успява да се измъкне от съдебни дела. Спасяват го добрите му контакти с влиятелни политици и магистрати.

Доклад на комисията по досиетата освети Марин Димитров като агент Христов на ДС. Вербуван е през 1982 г. Писаните от него доноси отдавна са унищожени, но явно са оценени подобаващо от водещият му офицер. Така, 3 години след вербовката, агент Христов е привлечен от органите на щатна работа.

Проверка по рама

Димитров остава на работа и след промените на 10 ноември 1989 г., когато хиляди негови колеги от ДС са набързо уволнени. Вместо на борсата, Ярата е преназначен в служба сигурност (контраразузнаването) към РДВР – Кърджали. Там стига до чин майор, преди да бъде уволнен заради „действия, несъвместими с поста му”. Чиновнически израз, с който се мотивира отстраняването на служители на МВР засечени да другаруват с хора от подземния свят.

Спецченгета си припомнят, че Марин Димитров е уволняван на два пъти от контраразузнаването. Първият път е възстановен от съда. Негови колеги описват решението на магистратите като изключително скандално. Те припомнят, че по това време Димитров парадира с контактите си на високо ниво в съдебната система. Сред най-близките му са окръжния прокурор на Кърджали Лазар Базлянков и неговата заместничка Елисавета Пенчева. „Всеки месец им давам заеми до заплата”, хвали се пред журналисти Димитров.

Подобни хвалби как контраразузнавачът „си е купил” висши магистрати има в не една полицейска разработка. В един момент майор Димитров преминава всякакви граници и няма как да остане в МВР.  До второто му уволнение се стига след купон през септември 1996 г. по повод годишнина от сватбата му.

Тържеството се провежда в кърджалийския хотел „Резиденцията”, който се държи от тамошният бос на ВИС-2 Николай Сурков. Специален гост на партито е главния прокурор Иван Татарчев, който пристига с вярна дружина магистрати от София, Варна, Смолян и Кърджали. Всички се натряскват порядъчно и викат стриптийзьорки.

„Бай Иван ми е добър приятел”, ще се похвали в последствие Марин Димитров. На пръв поглед в подобен купон, ако изключим стриптийзьорките, няма нищо нередно. Извън мястото на провеждането му – в хотел на ВИС-2, и с какви пари е платено. Да припомним, че в онези години полицейските заплати са изключително ниски.

Проблем създава друг от гостите на организираното от спецченгето тържество – прочутият кърджалийски мафиот Ерджан Рашид – Роко. Скандалният бандит е доведен лично от един от шефовете на РДВР-Кърджали, а домакинът майор Димитров го настанява на една маса с главния прокурор Иван Татарчев.

Магазин за Акумулатори

За тържеството, на което власт и мафия вдигат заедно чаши, се разбира през пролетта на 1997 г. когато Роко е арестуван зрелищно в Кърджали по обвинение, че притежава фалшива валута. След акцията са осветени куп нерегламентирани връзки между Роко и известни политици и ченгета. Разкритията водят и до чистка в МВР и прокуратурата. Сред изританите е и майор Марин Димитров-Ярата. Въпреки уволнението си, той не се отрича от своя другар мафиот. „Роко ми е приятел и ще ми бъде още по-голям приятел”, обяснява пред журналисти Димитров.

Позорното уволнение от МВР през 1997 г. не е пречка Ярата да продължи кариерата си в държавната администрация. През 2009 г. е назначен за шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). За краткия си престой на поста, успява да натрупа имидж на борец с корупцията. Повод е конкурс за доставка на катери, които агенцията трябва да купи. С мотив, че в бюджета на ИАРА няма нужните 2.5 млн. лв., Димитров прекратява поръчката, а малко след това шефа на фирмата победител Росен Маринов и тогавашният зам.-вътрешен министър Раиф Мустафа му предлагат рушвет, за да размисли.

Вместо да вземе парите, Димитров се свързва със свои бивш колега от контраразузнаването. Следва акция на ДАНС, при която са арестувани Мустафа и Маринов. На двамата са повдигнати и обвинения, но съда ги оправдава.

Заслугите на Марин Димитров като борец с корупцията не успява да му запази поста начело на ИАРА. През лятото на 2009 г., когато на власт идва ГЕРБ, той е уволнен и се връща в Хасково. Тогава са засечени и първите му контакти с контрабандиста Николай Николов-Паскал, твърдят наши източници. При правителството на Пламен Орешарски Димитров без малко да се върне начело на ИАРА. Слуховете за назначението стават повод от националната асоциация на рибарите да заплашат с протести.

Риболовците тогава припомниха, че за шестте месеца, докато Димитров преди е начело на ИАРА, са блокирани всички европрогроми в сектора. Рибарите припомниха хвалбите на Марин Димитров, че е единственият човек от старата ДС, който е „ръководил” оперативно Ахмед Доган. Така или иначе, завръщането му начело на агенцията не се осъществява.

Димитров отново излиза на светло през 2021 г., когато ГЕРБ вече са паднали от власт. Ярата иска среща със служебния вътрешен министър Бойко Рашков, за да даде показания, че Бойко Борисов е заплашвал със саморазправа свидетел по дело за подкуп от 200 000 лева срещу бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

По признания на Рашков Марин Димитров изпълнява обещанието си и свидетелства за аферата с рушвета. От тогава двамата се сближават и имот още множество срещи.

Покрай Рашков Марин Димитров завързва контакти и с други висши ченгета като уволненият вече главен секретар на МВР Живко Коцев и служебния вътрешен министър Калин Стоянов. След показанията на Димитров, МВР започва разследване, но от прокуратурата отказват да се занимават със случая. Обвинителите се оправдават, че са направили проверка още преди 11 години и тогава доказателства не са открити.

Материалът Спипан: Марин Димитров – Ярата изритан от МВР заради купон с мутрафона Ерджан Рашид – Роко е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ