13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Пътят на Копринката: Фирма на Пламен Узунов печели съмнителен търг за 700 бона в Дупница

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Прословутият „път на Копринката”, израз, с който се означават корупционни практики, опря и до Дупница. Охранителна фирма от Пловдив, зад която стоят приятели на президентския съветник Пламен Узунов, поема охраната на общинските обекти – градската градина, парк „Рила”, сградата на кметството, гробищния парк, автогарата и други, предаде „Уикенд“.

Кметът на Дупница – социалистът Първан Дангов, дава поръчката на стойност 560 664 лева, като с ДДС сумата е над 670 хил. лева за година, именно на кръга около Узунов.

Въпреки че сумата е голяма, стандартната обществена поръчка, която да възможност да участват много фирми и цената да падне, не е направена, а е избрана процедурата „пряко договаряне”. Поканени са само три охранителни фирми, и то от Пловдив, незнайно защо. През изминалите години общинските обекти в Дупница се охраняват от пазачи, назначени на минимална заплата от кметството и така се харчат далеч по-малко пари от предложените сега близо 700 000 лева. Вместо да се вдигнат заплатите на тези местни хора, се прави предизвестен избор.

Трите поканени фирми не само, че са от Пловдив, но като се разрови  Търговския регистър, се оказват и свързани!

В много кратки срокове, само седмица след като е обявено прякото договаряне, е избран и победителят – „Алфа Сот Секюрити”. Фирмата предлага оферта с цели 36 лева по-малко от заложената сума. Втората компания „Титаниум Гард” иска едва 4 лева и 50 стотинки по-малка сума от началната, докато „Брадърс Секюрити Груп” не са мръднали от зададената цена.

Проверка по рама

Всичко това оставя усещането за нагласена и предварително договорена поръчка. Справка в Търговския регистър показва, че „Алфа СОТ Секюрити” е собственост на Ангел Каракашев и дружеството „Юсис”. До 2018 г. управител на компанията е Иван Манолов, а след това постът се поема от Каракашев.

Въпросният Иван Красимиров Манолов сега е управител на „Брадърс Секюрити груп”, втората поканена пловдивска фирма. Собственик на дружеството е „Перфекта тур”. Компанията е собственост на Николай Красимиров Манолов, който явно е брат на управителя.

Източниците ни от Пловдив са категорични, че Иван Манолов и Пламен Узунов са близки приятели от години. По-точно от времето, когато Узунов се подвизава като полицейски шеф в Пловдив. Тогава дори върви слух,  че Пламен Узунов е скрит съдружник с Иван Манолов в охранителната фирма „Брадърс Секюрити Груп”. Слухът се подхранва от факта, че тази компания веднага след като Узунов става полицейски шеф, а по-късно служебен вътрешен министър и съветник по сигурността на Румен Радев, започва да печели обществени поръчки за милиони левове по магически начин.

През 2020 г. медиите твърдят, че охранители от тази структура са влезли в схватка с полицаи, охранявали протестите. Специално гардовете са много активни в конфликтите, пламнали из цяла София през нощта на 10 срещу 11 август 2020 г. Така или иначе участието на охранителите в тези схватки досега не е потвърдено официално от разследване на полицията и прокуратурата.

„Алфа Секюрити груп”, която получава поръчката в Дупница, ще трябва да осигури 23- ма охранители. Един човек ще пази през деня сградата на общината. Двама ще обикалят в светлата част на денонощието в Градската градина. По четирима охранители денонощно ще следят за реда в парк „Рила“, на гробищния парк, край депото в местността Злево и в склада и сервизната база на общината. По двама човека през нощта ще пазят автогарата, приюта за кучета и депото край Джерман. Предстои да видим дали това ще се случи и как ще се справят поканените гардове.

Веднага след като се разчува, че от  Дупница са се отказали от конкурс, а са избрали само три фирма, сред общинските съветниците започва ропот.

Магазин за Акумулатори

Те негодуват, че близо 700 000 лева ще се подарят за година на фирма, явно посочена от влиятелни покровители. Общински съветник иска писмено обяснение за това, като задава въпросите си още през март. Той обаче и досега  не е получил отговор кое е наложило да поканят само три определени фирми, кой и по какви критерии ги е избрал. А може би Дупница вече не е само Галев град. Дали?   

Материалът Пътят на Копринката: Фирма на Пламен Узунов печели съмнителен търг за 700 бона в Дупница е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ