3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Спипани с ментета! Млечните босове скочиха срещу проверки на качеството

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Млекопреработвателите определиха като „нелегитимни“ резултатите от проверка на Комисията за защита на конкуренцията за извършени нарушения от фирмите „Милки Груп Био“ ЕАД (производител на продуктите „Саяна“) и „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД.
Само Агенцията по храните имала право да оповестява резултати от проверка за качеството на хранителните продукти в търговската мрежа, всички останали резултати са нелегитимни и са опит да се дискредитира браншът, твърдят кашкавалените босове пред журналисти, цитирани от БНР.

СКАНДАЛ: Ето ги босовете на млечния картел – питайте тримата Димитровци защо грабят народа

Проверката беше във връзка с производството и разпространението в търговската мрежа на овче сирене, което съдържа краве мляко, въпреки означението на етикета „овче сирене“ и „100% овче мляко“. Като според Комисията за защита на конкуренцията от 10 проби само в една има наличие единствено на овче мляко.
Според изпълнителния директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински, Агенцията се информира за този случай от медиите. На среща са поканени председателя на сдружение „За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев, за да предостави материалите, протоколите и всичко, с което разполагат, с цел да се запознаят с тях в детайли. „Беше ни предоставена касова бележка от магазин за 30 закупени продукта“, разказа Патарински, цитиран от БТА.

Мафия! Млечните босове щавят народа в картел с хипермаркетите

От Агенцията по храните съобщиха още, че са извършили проверка в млекопреработвателните предприятия, взели са проби по официален контрол, които изпращат днес в акредитирана лаборатория. Очаква се резултатите да са готови до края на месеца.
Ако се окаже, че има наличие на чуждо видово мляко, ще бъдат предприети мерки по изтегляне на партидите, ще бъде преетикетирано и ще бъдат поставени отново предприятията на засилен контрол. Ако резултатите са добри, няма да има последствия за преработвателите.

Проверка по рама

„Качеството е издигнато в култ“
Според бранша изнасянето на такива резултати довело до спад в продажбата на продуктите. „Догодина те ще намалят или ще спрат изкупуването на овчето мляко, защото няма как да гарантират нулеви примеси. Това ще е много скъпа операция, която няма кой да я плати и къде да се калкулира“, плаши кашкаваленият олигарх Димитър Зоров, цитиран от общественото радио.

„Занимавам се с производство на млечни продукти от 40 години – 7 години в държавни предприятия и 33 години произвеждаме млечни продукти под марката „Димитър Маджаров“, която е 100 процента българска семейна фирма с български капитал. В нашата фирма качеството е издигнато в култ, за първи път за всички тези години получаваме обвинение, че не работим качествени продукти“, тъврди пък Юлия Маджарова, управител на млекопреработвателно предприятие „Димитър Маджаров-2“, другият млечен олигарх.

По думите ѝ след проверките са затегнали още по-силно контрола върху 100-те български ферми, от които купуват сурово овче мляко. Ежедневно тестват за примеси суровото мляко на място при фермерите, както и на „входа“ на своята мандра.
Албена Йорданова, маркетинг директор на другата засегната фирма – „Милки Груп Био“, коментира, че в пространството се хвърлят „недоизяснени случаи“, като това „уврежда имиджа на българския продукт“,

След подадения сигнал двете компании са подложени на ежедневен мониторинг от БАБХ в продължение на 45 дни, пише БТА.

Магазин за Акумулатори

Материалът Спипани с ментета! Млечните босове скочиха срещу проверки на качеството е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ