28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Сръбският президент Вучич нарече лъжа информацията за продажба на оръжие на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Сърбия не доставя оръжия на никого… Ние не доставяме оръжия нито на Русия, нито на Украйна“, каза Вучич, отбелязвайки, че Сърбия „произвежда и продава боеприпаси“.

Както пише РИА новини, Вучич нарече тези изявления „откровени лъжи“. В същото време той отбеляза, че в Сърбия има много отбранителни предприятия и „когато произвеждате боеприпаси, те със сигурност ще попаднат в зоната на конфликта“.

Според него Белград преди това е забранил по-нататъшния износ на боеприпаси, които са били продадени на Турция.

По-рано в медиите бяха разпространени кадри, уж от склад в Братислава, където са заснети ракети М-21 за системата за противоракетна отбрана „Град“, производство на сръбската отбранителна компания „Крушик“. Твърди се, че боеприпасите са били изпратени от Турция в Словакия, а оттам в Украйна.

Руското външно министерство заяви, че е загрижено за тези съобщения в медиите и следи историята. Руското дипломатическо ведомство нарече този въпрос твърде сериозен от гледна точка на отношенията между двете държави, но отбеляза необходимостта да се разчита на факти.

Вучич многократно е заявявал, че Белград не възнамерява да променя политиката си спрямо Москва и да налага санкции срещу Русия, въпреки безпрецедентния натиск от страна на Запада.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ