26.8 C
София
сряда, юни 19, 2024

Стъкмистика: Три партии се борят за второто място

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ГЕРБ-СДС с 25,1% подкрепа на вота за национален и европейски парламент на 9 юни. Дистанцията с останалите политически играчи е значима – около 10 пункта.

Това сочат данните от последната стъкмистика на „Алфа рисърч“. Изследването е проведено в периода от 1 до 4 юни сред 1000 пълнолетни граждани и е реализирано със собствени средства. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

„В момента не можем да поставяме под съмнение кой ще спечели изборите или ще има най-висока подкрепа“, коментира в предаването „Денят започва“ по БНТ социологът от „Алфа рисърч“ Павел Вълчев.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ се нареждат на второ място с 15,4%.

„Тук има една ерозия в подкрепата, която само в рамките на предизборната кампания за последния месец е от около 2 пункта“, обясни той.

Проверка по рама

Според социологът един от големите въпроси на тези избори ще е подредбата на втория, третия и четвъртия политически играч. „Възраждане“ са трети с 15,2%

„Това е един от малкото политически играчи, които бележат такъв ръст, печелейки от свои опоненти. При тях има и риск да загубят от по-новите“, каза Вълчев.

ДПС е на четвърто място с 14,8%. Към тях не се вижда разширяване на подкрепата. БСП губят от сходни формации и са на пето място с 8,1%. ИТН бележат ръст в кампанията с 6,2%.

Под чертата към момента остават „Синя България“ и „Солидарна България“. Около 3% са избрали, че не подкрепят никого. 9,5% са избрали, че ще подкрепят други партии. Това е изключително висок ръст.

„Отчитаме засилен интерес към изборите“, каза още социологът.

За национален парламент се очаква да гласуват 42%, а за европейски парламент – 39,5%.

Магазин за Акумулатори

Материалът Стъкмистика: Три партии се борят за второто място е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ