33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

ТЕМАТА: Асен Василев проговори за бившия митничар Паскал

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Премиерът Николай Денков не е информиран за акцията на ДАНС срещу шефката на митниците Петя Банкова и заместника й. Това заяви пред журналисти след заседанието на правителството министърът на финансите в оставка Асен Василев.

Защо това не е станало, това е въпрос, който трябва да зададете към ДАНС. Финансовият министър поясни, че шефът на българското ФБР Пламен Тончев няма задължение да информира него, но има задължение да информира премиера. „Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на госпожа Банкова.

Откакто стана шеф на митниците имаме рекордно заловено количество наркотици, в това число 170 кг хероин на пристанището. По сигнал на австрийското правителство и от още няколко други служби, бяха уволнени 20 митничари, в това число бяха сменени шефовете на пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда”, заяви още Василев. Narod.bg вече писа, че на нито един ГКПП няма отстранени служители, каквато е официалната версия на властта.

„Имаме вече митничари от САЩ на ГКПП „Капитан Андреево“ и в Бургас, очакваме митничари от Англия на „Капитан Андреево“.

Доколкото разбирам днес акцията се е случила точно преди срещата й с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари”, обясни още финансовият министър.

Проверка по рама

Трябва да изчакаме да видим какви доказателства има ДАНС и КПКОНПИ, ако има проблем с корупцията ще вземем мерки. Но това, което аз съм видял до момента е изключително ефективна работа на г-жа Банкова по пресичане на каналите. Това, което излезе неофициално като информация, е, че когато са влезли са иззели разработки за пресичане на допълнителни канали за контрабанда. На журналистически въпрос познава ли Николай Николов – Паскал, който е бивш митничар и смятан за трафикант №1 на цигари, Василев отговори с „не“. Нито съм се занимавал някога, нито познавам някои от тези хора.

Финансовият министър заяви, че това, което е изискал от Банкова е да се координира с международни партньори, за да бъде защитена границата по най-добрия начин. „Поисках да докара митничари от чужбина, което е факт с американските митничари, английските пристигат този месец, работи да докара и австрийски“, каза Василев и обоснова това със събираемостта на приходите и с пресичане на каналите за контрабанда.

Основание за присъствието на чужди митничари по граничните пунктове са споразумения за сътрудничество между митническите служби на българската държава и партньорите й. Интерес това да не стане имат организаторите на каналите, заяви още министърът и припомни, че от 6-7 г. финансовото разузнаване е в ДАНС,

където би трябвало да има информация за тях. Ако се окаже, че няма наистина сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен тя е акция за сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича канаите за контрабанда и уволни 20 митничари, заяви Василев.

Материалът ТЕМАТА: Асен Василев проговори за бившия митничар Паскал е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ