България

ТРАГЕДИЯ: Иван Гешев даде амнистия за 70 000 престъпления

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Точно 69 226 разследвания на престъпления са прекратени до давност през 2021 г., сочи докладът за дейността на прокуратурата на Иван Гешев. Увеличението спрямо предишните две готини е впечатляващо, тъй като през 2020 г. са прекратени 42 565, а година по-рано – 49 195.

За да стигне до прекратяване по давност разследващите органи и прокуратурата, която е господар на досъдебното производство, са се размотавали достатъчно дълго, за да изтече срокът, в който наказателното преследване се изключва по закон.

На практика това е амнистия за извършителите на престъпления. При това данните са за броя на престъпленията, а не на извършителите. В много от случаите те са повече от един, пише „Сега”.

В доклада няма подробности за вида на престъпленията. „Успокоява се“ обаче, че „от прекратените по давност досъдебни производства 99,6% са с неразкрит извършител, което е обективна предпоставка за прекратяване“.

Прекратените дела срещу известен извършител, на когото е било повдигнато обвинение, са 274, което прави 0,4% от всички.

Най-много прекратени по давност дела се отчитат в апелативния район на София, който е и най-големият в страната – 35 221. районите на Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново (13 389, 8235, 6583, 5791). Спецпрокуратурата също е сложила точката на 2 разследвания заради изтеклата давност. Такива дела няма във военните прокуратура в Пловдив и София.

Според Наказателния кодекс наказателното преследване се изключва, когато е изтекла т. нар. абсолютна давност. Тя зависи от престъплението. Най голямата е 52 г. и половина – за убийство на две или повече лица. За престъпления, наказуеми с доживотен затвор без замяна, тя е 30 г.

За деянията, които се наказват с повече от 10 г. – е 22 г. и половина, а за тези с повече от 3 г. – 15 г. За престъпленията, за които се предвижда повече от година лишаване от свобода, абсолютната давност е 7 г. и половина, а за всички останали – 3 г.

Масовото прекратяване на дела по давност започна през 2006 г., след като Борис Велчев стана главен прокурор и разпореди ревизия на спрените производства. Така се оказа, че много обвинители години наред са трупали папки, по които не са работили.

От 2008 г. (за когато са най-старите данни на сайта на прокуратурата) насам са прекратени около 1 000 000 дела.“Причините за прекратяване на делата по давност са както обективни, така и субективни. Налице са многобройни и разнопосочни законодателни промени след 1989 г., от една страна.

От друга – проявено е бездействие от разследващи и оперативно-издирвателни органи и прокурори“, пише в един от старите доклади на държавното обвинение.

В него се признава още, че до 2006 г. „административните ръководители от всички нива на прокуратурата и на разследващите органи не са упражнили ефективен контрол за предотвратяване на опасността от прекратяване на делата поради изтекла давност“.

Отговорност за това обаче така и не бе понесена от никого.

Материалът ТРАГЕДИЯ: Иван Гешев даде амнистия за 70 000 престъпления е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort