15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Турция очаква САЩ да поемат отговорност по проблемите с F-35

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Официалният представител даде да се разбере, че преговорите между Анкара и Вашингтон са в ход, но те все още не са увенчани с успех. В тази връзка Акар каза, че Турция разчита на конструктивната позиция на Вашингтон за разрешаване на съществуващите двустранни проблеми.
„Продължават определени контакти и дискусии със САЩ за F-35. Обсъждат се технически и финансови въпроси. Връщането ни към програмата е отделен въпрос. Обсъждаме темата за парите, които сме инвестирали в проекта, и това е голяма сума – около $1,4 млрд. Освен това пет от тези самолети, които са ни прехвърлени, се намират в САЩ“, каза ръководителят на турското военно министерство.

Припомняме, че Турция инвестира в проекта за създаване на изтребител-бомбардировач от пето поколение F-35, но беше изключена от американския проект под предлог, че Анкара е закупила системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Коментирайки решението на Вашингтон, турският министър подчерта, че то е „неморално, незаконно и не може да бъде аргументирано“ – особено в контекста на съюзническите отношения в рамките на НАТО. В същото време Акар отбеляза, че преговорите между Анкара и САЩ за придобиването на модернизирани F-16 (вместо F-35) се развиват оптимистично. Но, каза служителят, Турция също има алтернативни възможности за закупуване на самолети, ако Вашингтон не одобри сделката.Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ