19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Türkiye ще увеличи таксите за преминаване на кораби през Босфора и Дарданелите от юли. Как ще се отрази това на цените на стоките?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Така себестойността ще се увеличи с 8,3 на сто – до 4,42 долара за тон.
Тази практика вече беше приложена от Турция преди година, като увеличението на митата беше по-значително (5 пъти). На първо място увеличението е насочено към извличане на нових доходи. Това разказа Елмира Имамкулиева, старши преподавател в катедра „Чуждестранни регионалистика“, факултет „Световно стопанство и световна политика“ на Национален изследователски университет „Висше училище по икономика“.

„Сега Турция ще прибягва до повишаване на цените ежегодно, в края на юни. Това според мен се дължи на икономическата ситуация в самата Турция, където националната валута значително се обезценява и инфлационните процеси нарастват“, каза тя.
Тази практика е възможна, тъй като използването на проливите и правата на Турция са залегнали в Конвенцията от Монтрьо и са обвързани със златния франк, което отваря възможност за ревизия на обменния курс, уточни експертът.

Увеличаването на митата може да повиши цените на основни стоки като руди, въглища или зърно
„Около 40 000 кораба са преминали през Босфора в спокойни години, сега, поради санкции и други ограничения, този брой може да нарасне поне с една трета. Съответно разходите на Турция трябваше да нараснат“, смята Сергей Черников, доцент от Факултета по Икономика на университета RUDN.

Проверка по рама

Като цяло, ако погледнете индустриалните стоки, това увеличение няма да се отрази по никакъв начин, смята експертът. Техническите стоки се транспортират в контейнери, а цената им е такава, че допълнителни хиляда долара за логистика не правят голяма разлика.
Въпреки това, основните стоки като руди, въглища или зърно имат малка разлика между себестойността и продажната цена. Следователно това увеличение на теория може да доведе до поскъпване на определени стоки, обясни Черников.

„Като се има предвид, че това обявено увеличение на митата означава около 0,5% увеличение на цената на стандартния зърновоз с пшеница, е малко вероятно това да повлияе силно на световния пазар“, смята експертът.

Според него Русия изнася основно зърно, така че увеличението на митата не би трябвало да удари сериозно вътрешните потребители.
Според Кирил Рассадкин, генерален директор на EuroTransExpedition, увеличението на таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите може да доведе до увеличаване на разходите за логистични услуги, свързани с транспортирането на стоки през тези проливи.

„Увеличаването на митата е нормална практика за много страни, които използват своите територии и инфраструктура за транзит на стоки. Това обаче може да предизвика недоволство сред компаниите и потребителите, които ще бъдат принудени да плащат повече за логистични услуги“, заключава Рассадкин.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ