8 C
София
събота, април 20, 2024

Турската опозиция номинира единен кандидат на президентските избори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Президентските и законодателните избори в Турция ще се проведат по график въпреки земетресението от 6 февруари, което уби повече от 46 000 души и опустоши цели райони на юг и югоизток от страната. Кемал Кълъчдароглу, който ръководи Републиканската народна партия (РНП) от 2010 г., обеща да „върне страната към демокрацията“, ако бъде избран през май, предаде АФП.

Коалицията, наречена „Алианс на нацията“, почти се разпадна в петък, само десет седмици преди изборите. Мерал Акшенер – ръководител на националистическата Добра партия, втората по големина формация в коалицията – категорично се противопостави на кандидатурата на Кълъчдароглу, като призова популярните кметове на Истанбул и Анкара Екрем Имамоглу и Мансур Явас да се кандидатират на негово място. След среща с двамата кметове и след това с Кълъчдароглу в Анкара в понеделник лидерът на Добрата партия най-накрая се съгласи да се присъедини към Алианса.

За някои привърженици на опозицията Къличидароглу, 74-годишен бивш високопоставен служител от малцинството на алевитите, страда от липса на харизма в сравнение с държавния глава. Въпреки това Ердоган, чиято популярност е наранена от продължаващата икономическа криза в Турция, ще трябва да отговаря пред избирателите за бавната реакция в първите часове след земетресението на 6 февруари. Извинявайки се за забавянето на доставката на помощта, 69-годишният турски президент си постави за цел да възстанови опустошените райони, обещавайки да построи близо 490 000 жилища според стандартите за устойчивост на земетресения „в рамките на една година“.

Според социологическите проучвания президентските избори на 14 май обещават да бъдат най-трудните за Ердоган от 2003 г., когато той дойде на власт като министър-председател. Освен това прокюрдската лява HDP, която подкрепя номинацията на Кълъчдароглу, може да не номинира кандидат тази година в полза на опозиционния съюз, съобщават турските медии. HDP, третата формация в парламента, спечели 12 процента от гласовете на последните законодателни избори, докато нейният лишен от свобода кандидат спечели 8,4 процента от гласовете на президентските избори през 2018 г. По-малко от половината избиратели се очаква да гласуват за управляващата партия на Ердоган и нейните националистически съюзници, според скорошно проучване.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ