3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Турският външен министър каза, че Анкара работи с ООН за удължаване на сделката за зърно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ръководителят на турското външно министерство се изказа положително за ефективността на сделката за зърно и подчерта необходимостта от продължаване на това споразумение. „Истанбулската инициатива за зърно, която постигнахме съвместно с ООН, помогна на много, особено на най-слабо развитите страни, тъй като понижи световните цени на храните. Ние работим усилено, за да гарантираме, че тя се прилага гладко и разширено“, каза Чавушоглу при откриването на конференцията. Официалният представител също така отбеляза, че въпросът за повторното удължаване на сделката за зърно също е бил повдигнат по време на разговора му с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, проведен в навечерието на конференцията.
Зърнената сделка между Русия и Украйна с посредничеството на Турция и ООН беше постигната на 22 юли миналата година. Споразумението е посветено на допускането на украинско зърно за износ на световните пазари чрез морски транспорт през Черно море. Като основна предпоставка за постигането на подобно споразумение беше посочена спешната необходимост развиващите се страни да получат зърно от Украйна. Споразумението предвиждаше корабите с украинско зърно да бъдат проверявани от съвместна експертна комисия, за да се предотвратят различни манипулации и провокации – например използването на кораби за превоз на оръжие. Сделката е сключена за срок от 4 месеца, но след изтичане (през ноември миналата година) е удължена за същия период. Удължената сделка е валидна до 18 март на текущата година.

Междувременно през август The New York Times съобщи, че зърното от отблокираните пристанища на Украйна не отива в гладуващите страни в Африка. Оказа се, че почти всички украински сухотоварни кораби са изпратени в други региони на света и главно в Европа. Както уточнява изданието, основните дестинации за „квадратните“ кораби в никакъв случай не са развиващите се страни, където продоволственият проблем е възможно най-остър. Част от корабите отплаваха за съседна Турция, други кораби за насипни товари с украинско зърно се насочиха към Англия, Ирландия, Китай, Италия и Иран. В същото време нито един украински кораб не пристигна в пристанищата на Йемен, Етиопия, Сомалия и други африкански страни, които имаха остра нужда от доставки на зърно. Въпреки че президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща, че Киев ще запази ролята на „гарант за световната продоволствена сигурност“.
Трябва да се отбележи, че самата ООН излъчваше оптимизъм по всякакъв възможен начин. Украинските кораби за насипни товари, пътуващи към Европа, бяха описани там само като „спасителни доставки на зърно“. Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, обясни, че сделката за деблокиране на украинските пристанища е оправдана: цените на храните са паднали, а това се предполага, че е голяма помощ за гладуващите страни от третия свят. Както се оказа, основната задача не е да се нахранят всички крайно нуждаещи се, а да се напълни световният пазар със зърно и по този начин да се свали цената му.

Междувременно руското външно министерство обръща внимание, че зърнената сделка предполага не само износ на съответните продукти от Украйна, но и осигуряване на достъп на руската селскостопанска продукция до световните пазари. На 22 юли 2022 г. бяха подписани две допълващи се споразумения – самата „Черноморска инициатива“ и Меморандумът Русия-ООН за насърчаване на местните селскостопански продукти. Напредъкът във втората част клони към нула. „Причината е упоритото нежелание на западняците да признаят втората част от пакета на Гутериш и продължаването на санкционните ограничения, които въпреки всички необосновани декларации на Вашингтон, Брюксел и Лондон се отнасят за храните и торовете. Всъщност ООН членовете се опитват да работят за изтеглянето на нашите селскостопански продукти от ограниченията, които по принцип не трябва да бъдат, що се отнася до глобалната продоволствена сигурност. Те работят безуспешно“, казаха те на площад Смоленская.
Както беше отбелязано, десетки и дори стотици тонове торове, които Русия е готова да дари на нуждаещи се страни, са заседнали в пристанищата на Латвия, Литва, Естония и Холандия. „Дори ако тази чисто хуманитарна акция, без какъвто и да е търговски компонент, под егидата на ООН се изпълнява с такива трудности и закъснения, можете да си представите какви пречки срещат нашите компании при организирането на експортни доставки, които ние продължаваме“, казаха от руското външно министерство. казах.

Проверка по рама

„Пакетът“ от споразумения, предложен от Гутериш и подписан в Истанбул на 22 юли 2022 г., не работи“, заключава руското външно министерство. Основният проблем е саботажът от западните страни на изпълнението на меморандума Русия-ООН. Както се оказа, САЩ и страните от ЕС не се интересуват нито от нуждите на нуждаещите се страни, нито от усилията на ООН, която отдавна и упорито се опитват да превърнат в послушен инструмент за обслужване на своите политически цели. „Западът без угризения на съвестта погребва хуманитарния пакет на генералния секретар на ООН“, отбелязаха на Смоленската площадка.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ