2.8 C
София
вторник, януари 31, 2023

Убийците от „Капана“ Цанко и Кирил ударили близо 20 пъти Лалко в главата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пловдивският окръжен съд осъди убиецa от Капана- Кирил Стоянов на 15 години затвор и съучастникa му Цанко Петрунов на 17-години лишаване от свобода при първоначален строг режим и наказание да заплатят разходи за експертизи по делото. Двамата бяха обвинени в това, че на 7 юли 2021 година в съучастие като извършители, умишлено са убили 55-годишния Лалко Журков след побой. В предходните заседания стана ясно, че причината да посегнат на пострадалия е това, че Журков се е опитал да блудства с непълнолетно момиче дни преди инцидента.
Цанко Петрунов /45/ и Кирил Стоянов /43/ – са многократно осъждани, като единият е осъждан за хулиганство, шофиране в нетрезво състояние и причиняване на средна телесна повреда, а другият мъж е осъждан за кражби, обсебване и грабежи, пише TrafficNews.

Присъдата може да се ожалва и протестира в 15-дневен срок пред Апeлативен съд-Пловдив.
На днешното заседание, преди двамата обвиняеми да чуят своите присъди, те дадоха подробни обяснения за фаталния ден и напълно признаха вината си, като потвърдиха, че в действителност е имало побой, но не с цел да убиват жертвата Журков. Те са искали само да го накажат, заради това, че се е държал по непристоен начин с 12-годишно дете пред очите на един от обвиняемите. Кирил Стоянов разказа пред магистратите, че другото, което го е предизвикало да посегне на Лалко е това, че си е помислил, че жертвата ще изкара нож, с който обвиняемият е знаел, че разполага.

„Аз имах проблеми с Лалко, заради 12-годишното момиче, с което се опита да блудства ден преди инцидента и то пред очите ми. Направих му два пъти забележка- „Лалко, какво правиш, виж това момиче колко е малко”. Той ми се изрепчи, а аз видях полиция до нас и тръгнах към полицаите, за да извикам някого и да го арестуват, но той избяга. На следващия ден отидох отново до Джумаята и седнах да пия на нонстопа. След това дойде подсъдимият Кирил Стоянов и остана при мен, аз му споделих за вчерашното поведение на Лалко. Тръгнахме да се прибираме, когато минахме през стълбите на Джумаята Лалко пак беше там и започна да вика срещу нас и ни наруга. Ние се афектирахме и аз първи посегнах, ударих му шамар. В следващия момент се намеси Кирил Стоянов и той започна да го удря с юмруци, но Лалко не спря да ръси обиди. Казах на Стоянов да го оставим, че е много пиян и продължихме нагоре. ”Това разказа Цанко Петрунов пред магистратите.
В обясненията си обвиняемите допълниха, че след нанесените удари, жертвата Журков е отпил от алкохола, с който разполага и се отпуснал назад, като двамата виновници си помислили, че както всеки път Лалко е заспал, заради количеството алкохол, което е изпил. В следващия момент обаче две момчета са извикали Кирил и Цанко и са им казали, че човекът е мъртъв. Така Цанко се е доближил до тялото на жертвата и видял, че е с отворени очи и целият пожълтял.

Проверка по рама

„Не съм правил планове да го убиваме. Извиках полиция и останах до тялото му, докато дойде патрула. Кирил каза, че ще донесе вода и изведнъж изчезна,” завърши обвиняемият Цанко.
В обясненията си Кирил Стоянов добави, че предния ден е бил с жертвата Лалко и са пили много алкохол. Към онзи момент Стоянов спомена, че е бил алкохолик и се е ликувал, но без успех. Той добави, че е знаел, че Лалко носи в себе си големи ножове, за да се защитава, защото живее на улицата и заради това се е изплашил, когато преди инцидента пияният Журков е посегнал към джобовете си, за да извади нещо. Тогава всъщност Стоянов е започнал многократно да удря жертвата.

В своите пледоарии преди да се произнесе съдът, прокурорът поиска 17 години лишаване от свобода за Цанко Петрунов и 13 години затвор за Кирил Стоянов. Той сподели, че не е виждал толкова процесуално послушни лица, като адмирира това, че дадоха подробни обяснения. В мотивите си обаче отбеляза, че няма спор относно фактите по този случай. Също така от разказите на двамата обвиняеми, категорично е установено, че са нанесени множество удари върху жертвата- около 20 общо, като в този смисъл държавното обвинение сметна, че не е ясно кой удар точно е причинил смъртта на Журков, затова и двамата следва да са отговорни за деянието.

Защитниците на Цанко и Кирил, поискаха престъплението да се преквалифицира като непредумишлено убийство, със смекчаващи вината обстоятелства за извършителя. Адвокат Светлана Званчева добави, че двамата обвиняеми не са направили това с умисъл, а както се твърди в обвинителния акт, „двамата обвиняеми били възмутени от действията на Журков и решили да го накажат, като му нанесат побой“. Тоест според нея Петунов и Стоянов не са тръгнали на бой, за да умъртвят жертвата.
В последните си думи преди присъдата , обвиняемите казаха, че съжаляват и поискаха присъдата, която заслужават.

Припомняме, че Жертвата – Лалко Журков и побойниците му са се познавали от дълго време. Често са били заедно в градинката на Джумаята и са консумирали алкохол почти всяка вечер. Убитият е бил бездомник, но е имал регистрация „като уличен артист“, за което притежавал и карта. Последните два дни той е живял в дома на един от убийците си. Преди инцидента, тримата отново пиели алкохол в градинката, когато започнал скандалът, прераснал във физическа саморазправа.

Магазин за Акумулатори

Вечерта преди инцидента, убитият се намирал в района на Джумая джамия и пиел бира. Той видял, че на стълбите били седнали няколко младежи, сред които и малолетно момиче. Лалко се приближил към тях и хванал момичето за ръката, придърпал го към себе си и започнал да го опипва. Това било забелязано от намиращия се наблизо Цанко. Той се възмутил и уведомил полицейски патрул.
После казал и на Цанко за видяното и ввамата решили да накажат уличния артист като му нанесат побой.

На следващия ден към 22,30 ч. двамата приятели по чашка отново се намирали в района на градинката на Джумая джамия и пиели. По същото време и място там бил и лалко. Той също употребявал алкохол. След като го видели, двамата приятели предприели действия да го накажат заради поведението му към малолетното момиче и започнали да го ударят с ръце по главата. Побоят продължил около 10 минути, за което време двамата обвиняеми нанесли на бездомника повече от 20 удара в главата. В един момент Лалко паднал на земята и не успял да стане. Побойниците видели, че е в безпомощно състояние, но не му помогнали, а седнали наблизо и продължили да пият. Минаващи край тях свидетели подали сигнал в полицията за инцидента. Пристигналият на място медицински екип констатирали смърртта на Лалко.

Криминално

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

More articles

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ