26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Учени се надяват да лекуват по-успешно рак на гърдата с… антибиотици

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпреки разработените методи за лечение на този агресивен рак в някои случаи те се оказват слабо ефективни, болестта прогресира и пациентът умира. „Развитието на лекарствена устойчивост и появяването на метастази се свързват със стволовите туморни клетки – крайно рядка популация клетки в туморната маса, но именно тя води до рецидиви на заболяването“, обясняват учени-експерти от Казан. 

И само антибиотиците са тези, които могат да потиснат жизнената дейност на стволовите туморни клетки, което по-рано е било доказано от учени от Великобритания и САЩ. Химиотерапевтичните съединения убиват делящите се ракови клетки, но практически не влияят на стволовите.

Антибиотиците допълват ефекта от химиотерапията, въздействайки прицелно на стволовите клетки, допълват те. 

„Това откритие позволява да погледнем по нов начин на следното: как условията на растеж на тумора (в частност хипоксията) могат да влияят на ефективността на лекарствените препарати, в дадения случай антибиотиците.

Те могат да бъдат полезни в лечението на онкологичните заболявания, но ние трябва непременно да отчитаме стадия на заболяването, динамиката на растеж на тумора и уникалните характеристики на микрообкръжението, в което се намират туморните клетки“, обясняват учените. 

Те имат намерение да продължат изследванията за това как хипоксията и особеностите на туморното микрообкръжение влияят на ефективността на лекарствените препарати и методите за лечение на рака. Те се надяват получените научни резултати да помогнат в разработката на нови, по-ефективни способи за лечение на онкологичните заболявания с оглед на уникалните условия, в които се намират туморните клетки.  

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ