19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Унгария след Полша въвежда временна забрана за доставки на зърно от Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Унгария „временно забранява вноса на зърно и маслодайни семена от Украйна, както и някои други селскостопански продукти“, каза ръководителят на министерството на земеделието на страната. По думите му забраната ще важи до 30 юни 2023 г.

Както се отбелязва в документа, такава мярка се предприема поради липсата на значителни мерки от страна на ЕС за справяне с проблемите, причинени от доставката на украински селскостопански продукти на дъмпингови цени.

Решението за забрана на вноса на селскостопански продукти от Украйна до 30 юни беше взето и от Полша. Съответната заповед беше публикувана в събота в Twitter акаунта на министъра на развитието и технологиите на страната Валдемар Буда.

Междувременно Министерството на аграрната политика и храните на Украйна нарече решението на полското правителство да забрани вноса на украински хранителни продукти в страната като нарушение на сключени по-рано споразумения. В същото време, както се посочва в съобщение, публикувано в събота на уебсайта на украинското ведомство, „решенията на полската страна противоречат на споразуменията“.

Полша и други страни от Източна Европа се съгласиха да помогнат за преместването на зърно от Украйна на световните пазари, след като износът му беше блокиран миналата година. Местните фермери задържаха реколтата си в очакване на по-високи цени след края на конфликта. Те обаче се сблъскаха с проблеми при продажбата на продукцията си поради ниските цени на украинското зърно.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ