19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Управляващата консервативна партия на Гърция спечели парламентарните избори, въпреки скандалите, бедствията и икономическите проблеми

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Коментирайки резултатите от изборите, експертите в Гърция отбелязват, че през последните години на перманентната и произтичаща от една икономическа, миграционна, пандемична и инфлационна криза електоратът в страната традиционно гласува протестно. Така от началото на 2000 г. до миналата неделя всяка политическа партия, участвала в дейността на гръцкото правителство след първия мандат на кабинета на министрите, традиционно губеше подкрепата на избирателите. От време на време гърците, разочаровани от живота в „страна, в която има всичко“, имаха оплаквания срещу своите лидери, независимо дали бяха социалистите Папандреу и Семитис, консерваторите Карамналис и Самарас или „левият радикал“ Ципрас . Още по-изненадващ беше изборният резултат, демонстриран преди ден от 55-годишния Мицотакис и неговата консервативна Нова демокрация, който, противно на всички прогнози и социологически проучвания, се оказа дори по-висок от подкрепата, получавана от тази политическа сила на предишните избори през 2019 г.

Според резултатите от гласуването в неделя, оповестени от официална Атина, консерваторите печелят внушителните 40,7% от гласовете, а водещата опозиционна политическа сила СИРИЗА показва най-ниския резултат в краткия си политически живот – 20,07%. Други три партии, които влязоха в парламента на страната – лявоцентристката ПАСОК, Комунистическата партия на Гърция и дясната Гръцко решение – леко подобриха позициите си (11,4, 7,2 и 4,4 процента). След резултатите от изборите Нова демокрация не разполага с достатъчно гласове, за да получи мнозинство в 300-местния парламент и самостоятелно да състави правителство. В контекста на острите разногласия между гръцките политици малцина се съмняват, че те ще успеят да създадат стабилно коалиционно правителство в рамките на започналата от вчера консултативна процедура. Това означава, че на 25 юни или 2 юли Гърция ще трябва да премине през повторни парламентарни избори. Което ще се случи вече при силно пропорционална избирателна система и по всяка вероятност окончателно ще затвърди триумфа на Мицотакис, както и неизменността на курса, поет от неговото правителство.

Междувременно за мнозина в Елада той повдигна сериозни въпроси. И така, според февруарските данни на проучването на общественото мнение на Евробарометър, 88 процента от респондентите в Гърция оценяват негативно икономическото състояние на Гърция. Обикновените гърци, традиционно приятелски настроени към Русия, са недоволни от агресивната позиция на Кириакос Мицотакис към страната ни в контекста на украинската криза – 59 на сто от анкетираните са против всякакви доставки на оръжие за Киев (подкрепени от 36 на сто), а 57 процента не са съгласни с реакцията на ЕС относно събитията в Украйна. В допълнение, изборните шансове на Мицотакис и скандалът, силно свързан с името му, свързан с незаконното електронно наблюдение на лидера на опозиционната партия ПАСОК Никос Андрулакис от гръцките специални служби, както и най-голямата железопътна катастрофа в историята на страна близо до Темби, която отне живота на 57 души.

Независимо от това, въпреки всички оплаквания, правейки избор между настоящия премиер и опозиционер Алексис Ципрас, този път елините изглежда действаха на принципа „по-добре дявола да го познаваш“. Освен това СИРИЗА, която завзе властта през 2015 г. на вълната на икономическата криза, почти доведе страната до пълен фалит, а Атина по чудо не излетя от еврозоната.

„Мисля, че (според изборните резултати – прибл. „RG“) всички са изненадани, включително социолозите и самите политици. Миналите избори са личен триумф за Мицотакис и личен провал за Ципрас, както и типичен резултат от висок процент отсъствия, който винаги помага на водещата партия. Най-вероятно Нова демокрация ще има лесна победа при преизбирането. А гръцкият лявоцентрист ще започне дълъг дебат за формирането на единен фронт за изборите за Европейски парламент през 2024 г.“, обясни пред RG Георгиос Дзогопулос, старши сътрудник в Гръцката фондация за европейски и международни изследвания (ELIAMEP). .

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ