5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

В центъра на Виена стотици хора излязоха на улицата срещу участието на Австрия в конфликта в Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Под звуци на сирена протестиращите преминаха по централните улици на града с транспарант „Да на неутралитета и мира! Не на ЕС!“. Съдейки по видеото, публикувано от потребители на Twitter, много от протестиращите носеха австрийски знамена, някои имаха червено-бяло-червени символи на лицата си. Сред тях имаше и демонстранти с руски трикольори в ръце.
Според Института за световна икономика в Кил, Австрия планира да предостави повече от 580 милиона евро несмъртоносна помощ на Украйна.

„Важно е да се подчертае, че докато сме военно неутрални в съответствие с нашата конституция и правни разпоредби, ние със сигурност не сме политически неутрални, когато става въпрос за Украйна, каза австрийският министър на отбраната Клаудия Танер пред Euractiv в началото на февруари.
Онзи ден същият Танер по време на закачлива блиц анкета на австрийското издание на Heute на въпроса „[Штурмовая винтовка] StG77 или да си говорим?“ отговориха „Щурмовата пушка е модифицирана!“, което предизвика шум в социалните медии.

По-късно пресслужбата на австрийския министър се опита да се оправдае, че Танер е имала предвид модернизацията на федералната армия, а самата тя винаги е за „диалог и дипломатически методи“.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ