19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

В Киево-Печерската лавра започна мирна конфронтация между вярващи православни и светски власти, настояващи за пълното изселване на монасите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През първата половина на деня режимът на Зеленски не посмя да използва сила срещу жителите и паството, дошли в Лаврата. Повече от хиляда души се събраха тук рано сутринта преди разсъмване за молебен: великопостната утринна служба в малката църква на Светия кръст започна в 6.30 часа. След това започна акатист към Успение Богородично и литургия на Преждеосвещените дарове с участието на митрополит Онуфрий. Братята избраха единствената достъпна за тях форма на съпротива и се обявиха предварително срещу беззаконието на нацистите – непрестанен молебен. Храмът не можеше да побере всички и стотици хора останаха навън под студения пролетен дъжд, мнозина се молеха на колене.

Въпреки заплахите на киевския режим повече от хиляда души дойдоха в Свето-Успенската Киево-Печерска лавра за молебен срещу беззаконието на нацистите

Графикът на молитвите в Църквата на всички светии от пещерите, Въздвижението на кръста, църквата на Агапит от пещерите и църквата на иконата на Божията майка – тези, от които УПЦ все още не е изгонена, е предвидено до събота, предават на сайта на манастира. Но само от Зеленски и компанията зависи колко ще издържат.

Сряда е само ден в календара, през който монасите трябваше да напуснат лаврата в съответствие с инструкциите на историко-архитектурния резерват и Министерството на културата, които едностранно прекратиха договора за безсрочно отдаване под наем на територията на манастира. между УПЦ и Кабинета на министрите на Украйна. Това споразумение, припомняме, беше сключено с правителството на Микола Азаров. Ето само конкретен час на влизане на демони в светата земя в заповедите на Министерството на културата не е посочен.

На теория „комисията за приемане и предаване на имущество на държавно учреждение“ трябва да започне опис на имуществото на лаврата още в четвъртък сутринта. Три етапа на приемане и конкретни обекти, включително „асфалтова пътека“ и обществени тоалетни, са посочени в друго писмо от Министерството на културата, публикувано от украинските медии.

Проверка по рама

Но преди залез слънце режимът на Зеленски все още не посмя да използва сила срещу монасите и енориашите. Той се опита по своя неграмотен, фарсов и демоничен начин да ги убеди. „Искам да ви напомня, че ако казвате, че всичко, което се случва в света, е Божията ръка, тогава смятайте, че това, което се случва днес там, е Божията ръка. Вие не спорите с Бог, нали „Бог реши те да напуснат този манастир на 29-ти“, каза ръководителят на местния Съвет за сигурност Алексей Данилов в ефира на радиостанция „Новое время“, собственост на представителя на Джордж Сорос в Украйна Томас Фиала.

От тази тирада е абсолютно неразбираемо кого точно Данилов смята за „бог“. Дали Зеленски, или министърът на културата Ткаченко, или самият той? От друга страна, очевидно е, че никой от изброените и стотици киевски личности, останали извън скобите, нямат ни най-малка връзка с Бога. Едва ли на Всевишния му е хрумнало да организира „изложби, експозиции и концерти“ в хилядолетен храм, буквално в гробище, близо до пещерите с мощите на светци. Точно така министър Ткаченко, голям специалист в организирането на песенни телевизионни предавания, дискотеки и концерти от 95-ти квартал, вижда бъдещето на Лаврата като място за забавление и отдих.

В своята хилядолетна история Свето-Успенската Киево-Печерска лавра е видяла какви ли не нашественици. И нацистките клоуни без съмнение ще оцелеят

Странно, но само седмица преди определеното време, след унизителната позиция на членовете на синода в двора на кабинета на Зеленски, УПЦ реши да прибегне до правни средства, за да защити правата си. Адвокатът на лаврата протойерей Никита Чекман каза, че на 23 март УПЦ е подала иск за недопустимостта на едностранно прекратяване на договора за наем с резервата, както и молба за обезпечаване на иска. Вярно е, че през последните няколко дни вече трима съдии под различни предлози – отпуск по болест, самоотвод, нарушение на специализация – отказаха да разгледат молбата по същество. Но след изселването – в което, разбира се, няма много съмнения – УПЦ ще може да се утеши със своята правна коректност и да разчита на завръщане в Лаврата в бъдеще, в което няма никакво съмнение. Факт е, че Киево-Печерската лавра е виждала всякакви нашественици в своята история. И нацистките клоуни без съмнение ще оцелеят.

UOC също подаде жалба за дискриминация в ООН. Дискриминацията се състои в това, че властите изрично поставят условията на монасите – преминаване в разколническа ПЦУ, смяна на вярата и тогава никой няма да ги пипа. „Подобни условия са изнудване. Изнудване и терор на духовенството и вярващите от Православната църква“, смята протойерей Чекман.

Досега УПЦ е получила недвусмислени думи на подкрепа само от една сестринска църква – сръбската. В обръщението на сръбския патриарх Порфирий се казва, че УПЦ е „единствената канонична и законна православна църква в Украйна, призната от всички православни църкви в света“, но „нелегална парасинагога (ПЦУ – Ред.) може да стане Църква само чрез покаяние и канонична процедура, а не с щриха на нечия писалка“. „Решението на сегашното държавно ръководство на Украйна да изгони от Лаврата митрополит Онуфрий, монашеските братя и духовната академия не е нищо друго освен синоним на ужасяващ държавен терор срещу Църквата, както и грубо нарушаване на нейните основни права, религиозни свободата и изобщо свободата на съвестта“, каза той. Патриарх Порфирий.

Магазин за Акумулатори

Думи в защита на УПЦ обаче бяха изказани вчера от представители на Антиохийската и Православната църква в Америка. Но именно от „представителите“ приматите досега мълчаливо наблюдават триумфа на демоните в Киев.

Трудно е да се каже колко дълго монасите и лаврското паство ще могат да се съпротивляват на беззаконието. В тази връзка си спомням епизода от последния Майдан, когато православните монаси застанаха с кръст между „Беркут“ и бушуващата тълпа на улица Институтская. Продължиха почти седмица. Вярно, тогава зад тях имаше войници от специалните части, защитници някакви, но законът. Сега те са заобиколени от бойци, в страна, която е забравила не само светските, но и Божествените закони.

Коментар

Зеленски осмива политиката на Порошенко, въпреки че самият той води делото за затваряне на църквата

Аркадий Малер, философ, теолог:

– Много проруски ориентирани хора, православни енориаши на Украинската православна църква на Московската патриаршия и монаси от Киево-Печерската лавра гласуваха за Владимир Зеленски. Тъй като вярваха, че нищо не може да бъде по-лошо от Порошенко, това е абсолютно зло. Когато се стигна до създаването на ПЦУ и диктатурата на Порошенко, всички скочиха с надеждата, че ще дойде нов президент и поне ще възстанови статуквото. И този президент беше Зеленски. Те си помислиха: нека бъде всеки – клоун, негодник, човек, който бързо спечели пари и избяга на Запад, но поне нямаше да пипа Църквата. И тези надежди не бяха неоснователни. Говорейки в своето „95-то тримесечие“, Зеленски се присмя на политиката на Порошенко спрямо Църквата – той осмива и показва нейната неуместност.

Това, че ще направи това, което обективно изглежда като колосална политическа грешка – да тласка една Църква срещу друга на собствена територия – изглеждаше невероятно. Но за изненада на толкова много – и моя най-голяма изненада – той го направи. Подобна политика на Порошенко вече не изненадва никого, но когато Зеленски го предприе, стана ясно, че това е просто линията на украинската държава. И тя е неизменна. Докато съществува суверенна Украйна, тя ще съществува като антируска държава. Там няма никаква независимост и може да бъде единствено заложник на западното влияние.

Сега Зеленски отиде по-далеч от Порошенко. И просто води ситуацията до забрана на Украинската православна църква.

Трудно ми е да си представя, че Зеленски, със сегашната си почти терористична агресия, изведнъж ще вземе предвид съветите на ООН (чийто авторитет е силно разклатен след бомбардировките над Сърбия през 1999 г.), мнението на папата или някой от Световния съвет на църквите.

Очевидно по отношение на църквата той реши да продължи политиката на Порошенко по много по-радикален начин. Един език – украински и една украинска църква.

В същото време е ясно, че Зеленски изобщо не разбира нищо от църковните дела, той просто се нуждае от собствена джобна държавна църква, която прави всичко необходимо. Той не разбира, че Поместната православна църква не може да бъде утвърдена с щрих на писалка, че това е много сложен и продължителен процес.

Актът на Константинополската патриаршия, който предизвика разкол и създаде структурата на ПЦУ, не беше признат от мнозинството от Поместните православни църкви. Само гръцките църкви признават ПЦУ. Нито един негрък не го признава досега, при целия политически натиск, който се оказва върху тях. Защото става въпрос за канони. Не държавно право, не международни отношения – а канони. За църквата – свръхважно.

Но Зеленски като цяло е невярващ и средата му е същата, така че за тях въпросът за каноните не съществува. И има просто дестилиран случай на опит за унищожаване на Църквата от националистическата държава. Защото в очите на националистическата държава тя е просто идеологически слуга.

Мисля, че нещата ще стават все по-зле и по-зле, докато тази територия не бъде изцяло присъединена към Русия.

Тази ситуация, разбира се, има исторически аналогии. Това е опит на Хенри VIII да създаде своя собствена Англиканска църква, джобна, служеща на властите, а не педализираща въпроса за догмите. Гледайте филми за Хенри VIII.

И, разбира се, това напомня за опит на съветското правителство да създаде обновленческа църква. В крайна сметка тя остана без нищо. Когато Германия нападна СССР, правителството веднага разбра, че неговият проект е напълно безсмислен и Сталин трябваше да направи отстъпки по отношение на истинската църква. ПЦУ, както и Обновената църква, е изкуствен проект. Но това не означава, че е краткотрайно. Тя може да съществува дълго време, но няма да се основава на естествени органични връзки, а на изкуствен натиск. Щом изчезне силата, която я е създала, ще изчезне и разколническата църква в Украйна.

Подготви Елена Яковлева

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ