17.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

В навечерието на туристическия сезон 3000 украински бежанци ще бъдат изселени от хотели в Кипър

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Смята се, че става дума за предстоящото изселване на около 3 хиляди украинци от кипърските хотели. Първоначално решението за безплатното им настаняване в местни хотели предвиждаше настаняването на бежанци със статут на временна закрила в ЕС в хотели за шест месеца.
Отбелязва се, че след заминаването на украинците от хотелите те могат да кандидатстват в службите за социално осигуряване с молби за субсидии за наемане на жилища. Размерът на субсидиите и критериите за предоставянето им не се посочват.

Според изданието Philelefteros, кипърското министерство на туризма организира конференция за кипърски хотелиери, които са поканени да наемат бежанци от Украйна за работа в хотели. В същото време заплатата, обещана за плащане на украинците, трябва да бъде сравнима с доходите на местните граждани.
По-рано стана известно, че островната република Кипър по отношение на броя на украинските граждани, получили статут на бежанец, по отношение на общото население изпреварва всички останали страни-членки на ЕС (според Евростат към февруари 2023 г. 1,1 украински бежанци на 1000 кипърци, регистрирани в Кипър).
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ