19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

В Русия може да се появи трети кош за органични отпадъци

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сега в Русия е възприета двупоточна система, тоест в дворовете на повечето региони има два резервоара: за рециклируеми отпадъци и за смесени отпадъци. Както руският екологичен оператор (REO) съобщи по-рано, органичното съдържание в отпадъците може да достигне до 35% и в страната вече са създадени около 300 места за компостиране. Торовете и фуражните добавки се произвеждат от органични отпадъци.

„Когато имаме два монтирани резервоара, органичната материя се смесва с други отпадъци. И дори след сортиране в нея остават примеси, които не могат да бъдат получени. И ако искаме да получим добри продукти за преработка, тогава е препоръчително да събираме органични въпрос отделно. Ако това бъде подкрепено (регулаторни оператори – бел.ред.), тогава ние ще настояваме това да бъде включено в стандартите на РЕО PPK, взети предвид при ценообразуването и при създаването на нови инсталации“, каза Коган пред „Российская газета“.

Разделното събиране на органиката ще намали потока на отпадъците към депата с 30-40%

Ако започнем да компостираме отделно цялата органична фракция на отпадъците, тогава 30-40% по-малко отпадъци ще отидат в депата и ще има много по-малко миризми, сметищен газ, инфилтрат, каза Денис Буцаев, генерален директор на REO, пред „Российская газета“. Също така според него ще се намали въздействието на сметищата върху околната среда.

„Трябва да се работи с органична материя и да се събира разделно. Но преди всичко трябва да се определи в законодателството кой и как се занимава с тази дейност, трябва да се регламентира кой и как ще я прави. Събирането органична материя и нейното компостиране е необходима мярка на федералния с ТБО. Без компостиране на органичната част от отпадъците ще бъде невъзможно да се изпълнят показателите на федералния проект“, каза Буцаев.

Проверка по рама

Ръководителят на „Чиста страна“ Руслан Губайдулин смята, че контейнерите са само върхът на айсберга. Ако въведете още един допълнително, тогава ще са необходими допълнителни разходи за транспорт, за камиони за боклук.

„Увеличението на разходите може да бъде около два пъти, но трябва да го вземем предвид. Редица субекти могат да мислят по тази тема, но в редица региони дори не сме получили първия танк“, каза Губайдулин пред RG.

Според него сега органичните отпадъци в Русия са суровина с лошо качество.

„Ако успеем да организираме постоянен поток от добри суровини с помощта на отделни резервоари, тогава това става инвестиционно привлекателна история, но износът, изграждането на обекти, работата с населението, отделните резервоари са все още големи разходи. Но ние определено ще стигне до това, надявам се до 2030 г.“, отбеляза Губайдулин.

Заместник-генералният директор на EcoLine Group Елена Вишнякова каза пред RG, че компанията вече изпраща входящата органична материя в цеховете за компостиране, в резултат на което тя се превръща в суровина за техно-почва.

„Бих искал да въведем насърчителни мерки за признаване на технопочвата като продукт. Получаваме стабилен продукт, имаме цялата държавна експертиза по технологията, но тя лежи и чака, когато може да е необходима. Няма система подкрепа за преработване на половината от потока отпадъци“, казва Вишнякова.

Магазин за Акумулатори

Тя смята, че първо трябва да се разбере кой ще плати за организацията на работа с третия поток и каква работа ще се извършва с населението. В други страни, например в Канада, хранителните отпадъци се изнасят в четвъртък и хората трябва да съхраняват органичните си продукти във фризера, за да не текат, да не се разлагат и да не развалят живота на служителите на оператора. Все още не сме съгласували с населението дали могат да изплакнат рециклируемите материали преди доставката, но тук е необходимо органичната материя да се съхранява във фризера и да се харчат киловати за нея, отбеляза Вишнякова.

В Санкт Петербург Невският екологичен оператор вече монтира допълнителни резервоари, но не за органични вещества, а за стъкло или отпадъчна хартия. Решението за поставянето им се взема съвместно с градските власти и по искане на жителите, но въпреки това хората изхвърлят други боклуци в тези специални кофи, казва генералният директор Екатерина Горшкова. Според нея основната задача с въвеждането на третия задължителен резервоар за органични отпадъци е хората да ги използват по предназначение.

Изглед от Италия

В Италия ситуацията със сортирането на отпадъци е двусмислена. Много зависи от ръководството на даден регион и от общата култура на неговите жители.

В повечето северни региони на Италия разделното събиране на отпадъци се приема сериозно и щателно. Жителите не са твърде мързеливи да сортират боклука в различни торби всеки ден, които след това трябва да бъдат точно спуснати в специални многоцветни контейнери. Зелено е за стъкло, синьо е за вестници, списания, хартия и картон, жълто е за пластмаса, черно е за органични отпадъци, кафяво е за нерециклируеми отпадъци и оранжево е за недиференциран боклук. Друг начин за правилно събиране на отпадъците е формулата porta a porta (буквално „от врата на врата“). Успешно се практикува например във Венеция: служители на специални служби минават през апартаментите и събират боклука от гражданите.

По улиците на италианските градове има и големи жълти контейнери за използвани дрехи. След това нещата се сортират и даряват на благотворителни организации или се изпращат за рециклиране.

Най-непривлекателната картина се е развила, колкото и да е странно, в Рим, който многократно е бил включен в рейтингите на „най-осипаните световни столици“. Проблемът с рециклирането е пряко свързан с липсата на сметища, както и с недисциплинираността на жителите на града, които често не само не си правят труда да изхвърлят боклука в правилното кошче, но дори го изхвърлят навсякъде.

Подготви Нива Миракян (Рим)

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ